Ana SayfaGüncel‘Akıncı Üssü Davası’nda beşinci günü: ‘Darbe girişimini Hulusi Akar’dan öğrendim’

‘Akıncı Üssü Davası’nda beşinci günü: ‘Darbe girişimini Hulusi Akar’dan öğrendim’

HABER MERKEZİ – 15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olarak görülen Akıncı Hava Üssü’nde yaşananlara ilişkin 7’si firari 486 sanığın yargılanması beşinci gününde. Bugün, davanın sanıkları arasında bulunan eski hava kuvvetleri komutanı Akın Öztürk’ün çapraz sorgusu yapıldı. Darbe girişimi için “Üst akıl” ifadesini kullanan Akın Öztürk, “Üst akıl kim?” sorusunu “Birileri birilerini kullandı” diye yanıtladı. Öztürk, darbe girişimini Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’dan öğrendiğini öne sürdü. Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım da davaya müdahillik talebinde bulundu.

15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olarak görülen Akıncı Hava Üssü’nde yaşananlara dair 486 sanığın yargılandığı davada bugün beşinci gün.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi’nde görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM, Başbakanlık, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın da arasında bulunduğu müştekilerin avukatları ve bazı müştekiler katıldı.

Sanıklardan, dönemin Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi olan Akın Öztürk’ün çapraz sorgusu yapıldı.

‘Birileri birilerini kullandı’

Damadı Hakan Karakuş’un evinde bulunan “1 dolar koleksiyonu” sorulunca Akın Öztürk, “Bilmiyorum” cevabını verdi.

Öztürk, 15 Temmuz’da çekilen fotoğraflar gösterildiğinde, fotoğraflardaki kişinin kendisi olduğunu söyledi.

Darbe girişimi için “Üst akıl” ifadesini kullanan Akın Öztürk “Üst akıl kim?” sorusunu ise “Birileri birilerini kullandı” diye yanıtladı.

‘Darbe girişimini Hulusi Akar’dan öğrendim’

Akın Öztürk ayrıca “Darbe girişimi olduğunu Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’dan öğrendiğini” öne sürdü.

Sanık avukatlarından Şemsettin Altan, şu anda Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı olan Nihat Kökmen’in, 16 Temmuz’da Akın Öztürk’ün Akıncı’dan ayrılma teşebbüslerine dair ifadesini okuyarak, “Eğer bu ifade doğruysa geceden sabaha kadar tek görgü şahidiniz olan Hulusi Akar, ‘Akın’ın işini çözün’ derken kamuoyu ve basın sizi nasıl bir numara ilan etti? Akar da mı sizin hakkınızda yanıldı?” sorusunu yöneltti.

Akın Öztürk, o gün Hulusi Akar’la birlikte Çankaya Köşkü’ne giden Mehmet Dişli’nin, kendisi için 5-10 defa Eskişehir harekat merkezini aradığını, en son Akar’ın Başbakan ile konuşup, Nihat Kökmen’i aradığını söylediğini belirterek, “Ben de zaten Akar’ın, Başbakan ve toplantıdakilere, ‘Siz ne diyorsunuz, gidin ya’ diyerek, benim kendisine yardım etmeye çalıştığımı anlattığını duydum. Tanığı Dişli Generaldir, sorun” dedi.

Avukat Altan 400 gün geçtiği halde Akar’ın kendisine niye sahip çıkmadığını sorması üzerine de Öztürk, zaman geçince bazı şeylerin değiştiğini, hava kuvvetleri komutanın da sonradan değişik şeyler söylediğini kaydetti.

‘Kışlalardan çıkılmayacak emri verilse teşebbüs gerçekleşemezdi’

Akın Öztürk’e, “Madem Hulusi Akar kabul etmedi, darbeciler neden mesela kara kuvvetleri komutanını başlarına geçmeye zorlamadı?” sorusu yöneltildi. Böyle bir konuyu hiç düşünmediğini belirten Öztürk, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’nın, “Komuta kademesi kışlalardan çıkılmayacak emri verse bu teşebbüs gerçekleşemezdi” şeklindeki ifadesine katıldığını söyledi.

Öztürk, şunları anlattı:

Ben yanına girene kadar neler olduğunu bilmiyorum. Sonrasında kesinlikle ona karşı bir saygısız tavır zinhar görmedim. Verdiği emirlerin hepsine baş üstüne dendi. Bir komutana nasıl davranılırsa öyle ve aynen önceki gibi davranıldı. İstediği zaman telefonla görüşme imkanı vardı. Filolara gitmedi.

Akın Öztürk, “FETÖ” üyesi olmadığını da savundu.

Başbakan Yıldırım’dan müdahil olma talebi

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım da davaya müdahil olma talebinde bulundu.

‘Akıncı Üssü Davası’ davası hakkında

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi’nde görülen davanın sanıkları arasında bir numaralı sanık Fethullah Gülen, iki numaralı sanık ‘imam’ Adil Öksüz ve yine davanın üç numaralı sanıklarından ‘sivil imam’lardan Kemal Batmaz ile eski hava kuvvetleri komutanı Akın Öztürk de var.

Sanıklar hakkında 303’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Sanıklardan 461’inin tutuklu bulunduğu davada, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 18 kişi tutuksuz yargılanıyor.

Aralarında Fethullah Gülen ve Adil Öksüz’ün de bulunduğu 7 firari sanık hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

1 Ağustos Pazartesi günü başlayan davanın Sincan Cezaevi kampüsü içindeki salonda görülecek duruşmaları 29 Ağustos’a kadar sürecek.

Sanıklar ‘anayasayı ihlal,’ ‘cumhurbaşkanına suikast,’ ‘yasama organını ortadan kaldırmaya teşebbüs,’ ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs,’ ‘silahlı terör örgütü yönetmek,’ ‘askeri komutanlıkların gaspı,’ ‘kasten öldürme,’ ‘kasten öldürmeye teşebbüs,’ ‘mala zarar verme,’ ‘kamu malına zarar verme,’ ‘genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması,’ ‘ibadethanelere zarar verme’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ ile suçlanıyor.


Davanın ilk dört gününde yaşananlara aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

‘Akıncı Üssü Davası’nın dört günü