Ana SayfaDünyaAlman parlamenter kaygılı: ‘Geri dönebileceğimin teminatı verilmezse Türkiye’ye gitmem’

Alman parlamenter kaygılı: ‘Geri dönebileceğimin teminatı verilmezse Türkiye’ye gitmem’

HABER MERKEZİ – NATO’nun devreye girmesinin ardından Konya’daki askeri üsse gönderilecek heyette yer alacağı Almanya Sol Parti üyesi Alexander Neu “Türkiye’nin ‘saçma bir şekilde’ kendisinin PKK ile ilgisi olduğunu iddia ettiğini” belirterek, ‘Eğer Almanya Dışişleri Bakanlığı Türkiye’den dönebileceğimin teminatını vermezse ziyarete katılmayacağım’ açıklamasında bulundu.

Almanya’dan parlamenterlerin Konya’daki askeri üste bulunan Alman askerlerini ziyaret etme kararının Türkiye tarafından iptal edilmesinin ardından NATO devreye girmiş, dün Türkiye Almanya Savunma Komisyonu heyetine Konya’daki NATO askeri üssünü ziyaret izni vermişti.

Almanya Parlamentosu’ndaki kulis bilgilerine göre, Sol Parti Üyesi Alexander Neu da gelecek ay Konya’daki NATO askeri üssünü ziyaret edecek olan yedi parlamenterin arasında yer alıyor.

“Almanya ‘dönebileceğimin teminatını’ vermezse üssü ziyarete gitmeyeceğim”

Bunun yanı sıra Reuters’ın  Frankfurter Allgemeine Zeitung’a dayandırdığı habere göre Alexander Neu, “Türkiye’nin ‘saçma bir şekilde’ kendisinin PKK ile ilişkisi olduğunu iddia ettiğini” söyledi.

Neu, “Eğer Almanya Dışişleri Bakanlığı Türkiye’den dönebileceğimin teminatını vermezse ziyarete katılmayacağım” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı ise ‘Meclisin savunma komisyonu tarafından seçilecek yedi Alman parlamentere teminat vermek için her şeyin yapılacağını fakat Türkiye’nin kimin gelmesine izin verip vermeyeceği ile ilgili nihai kararı vereceğini’ belirtti.

‘Ziyaretin gerçekleşmesi ile ilgili Türkiye ile anlaşma yaptık, uymalarını sağlayacağız’

Hükümet sözcüsü Martin Schaefer daha önce izin verilmeyen ziyarete atıfta bulunarak ‘Türkiye hükümeti ile aramızda böyle bir ziyaretin gerçekleşebileceğine dair kesin bir anlaşma var ve bağlı kalmalarını sağlayacağız’ dedi.

Daha önce de Türkiye’nin Almanya’nın İncirlik Üssü’ne yapmak istediği ziyaretleri reddetmesi Almanya’nın birliklerini Ürdün’e taşımasına sebep olmuştu.


Karınca Dış Haberler