Ana SayfaGüncelAlmanya AB’ye bildirdi: ‘Gümrük Birliği veto edilecek’

Almanya AB’ye bildirdi: ‘Gümrük Birliği veto edilecek’

HABER MERKEZİ – Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında yapılması planlanan Gümrük Birliği’nin güncellenmesini veto edeceğini duyuran Almanya Başbakanı Merkel, harekete geçerek konu hakkında AB Komisyonu Başkanı Juncker’i  bilgilendirdi.

Almanya Başbakanı Merkel, bu hafta düzenlenen Berlin’deki basın toplantısında Almanya’nın, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında yapılması planlanan Gümrük Birliği’nin güncellenmesini veto edeceğini duyurmuştu.

Basın toplantısında “Almanya hükümeti olarak mevcut koşullar altında önümüzdeki aylar içinde Gümrük Birliği müzakereleri için yetki vermeyeceğiz” diyen Merkel, bunu AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’a Berlin ziyaretinde ileteceğini belirtmişti.

Hürriyet’te yer alan habere göre Merkel, Juncker’le Çarşamba günü Berlin’de biraraya geldi.

Merkel, Juncker’e Türkiye’yle AB arasında ticaret hacmini genişletmeyi öngören Gümrük Birliği’nin güncellenmesine karşı Almanya’nın vetosunu iletti.

Gümrük Birliği’nin kapsamı

Türkiye’nin 1996 yılından beri dahil olduğu Gümrük Birliği’nin genişletilmesiyle tarım ürünleri, kömür ve çelik ürünlerinin gümrükten muaf tutularak, ticaret hacminin artırılması hedefleniyordu.

Mevcut Gümrük Birliği sözleşmesi ise en başta sanayi ürünleri ve işlenmiş tarım ürünlerinin serbest dolaşımını kapsıyor. Geleneksel tarım ürünleri ve hizmet sektörü ise bu kapsamın dışında kalıyor.