Ana SayfaDünyaAlmanya: Türkiye’ye yönelik ekonomik baskı etkisini gösteriyor

Almanya: Türkiye’ye yönelik ekonomik baskı etkisini gösteriyor

HABER MERKEZİ – Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu 8 hak savunucusunun tutuklanmasının ardından “Türkiye’ye yönelik uygulanan ekonomik baskının etkisini gösterdiğini” belirtti.

İstanbul Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de olduğu 8 hak savunucusun tutuklanması üzerine Almanya Dışişleri Bakanlığı, 20 Temmuz’da Türkiye’ye seyahat uyarısını sertleştirmiş ve Alman şirketlerini Türkiye’de yatırım yapma konusunda uyarmıştı.

Türkiye’nin, Almanya şirketlerinin “terörü desteklediği” iddiası sonrasında Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, resmi ihracat ve yatırım garantilerinin de incelemeye alınacağını duyurmuştu.

Türkiye ise 680 Almanya şirketinin yer aldığı listeyi Temmuz ayı sonunda geri çekmiş ve problemin ‘iletişim hatasından’ kaynaklandığını açıklamıştı.

“Almanya vatandaşlarının tutuklanmasına müsamaha gösteremeyiz”

Kölner Stadt-Anzeiger gazetesinin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Gabriel, listenin geri çekildiğini hatırlatarak Türkiye’ye yönelik uygulanan “ekonomik baskının etkisini gösterdiğini” belirtti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Gabriel, önlemlerin Almanya vatandaşı turistlere yönelik küçük işletmeleri mağdur etmesine rağmen vatandaşlarını korumak zorunda olduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Almanları tutuklatmasına müsamaha gösteremeyiz.