Ana SayfaGüncelAlmanya’dan AB’ye “Erdoğan” mektubu: Türkiye’ye karşı önlemleri sertleştirin

Almanya’dan AB’ye “Erdoğan” mektubu: Türkiye’ye karşı önlemleri sertleştirin

HABER MERKEZİ – Aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu 8 hak savunucusunun tutuklanmasının ardından Almanya ve Türkiye arasında başlayan yeni kriz sürüyor. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye hükümetine karşı önlemlerin sertleştirilmesi talebiyle AB üst düzey yetkililerine mektup yazdığı ortaya çıktı.

İstanbul Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra 18 Temmuz’da tutuklanan aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de olduğu 8 hak savunucusun tutuklanmasının ardından Almanya ve Türkiye arasında başlayan yeni kriz sürüyor.

DW’de yer alan habere göre Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye hükümetine karşı önlemlerin sertleştirilmesi talebiyle AB üst düzey yetkililerine 24 Temmuz’da mektup yazdığı ortaya çıktı.

Gabriel’in AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn’a yazdığı mektupta Ankara’ya yönelik daha sert önlemler alınması çağrısı yaptığını bildirdi.

Mektupta “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarının Avrupa değerler sistemiyle açık bir tezat içinde olduğu ve net bir yanıt gerektirdiği” ifadesi yer aldı.

Gabriel’in mektupta “İlişkileri iyileştirmek için gösterilen çabaların Ankara’nın giderek daha agresif ve yapıcı olmayan politikalarıyla boşa çıkarıldığını” belirttiği ve “Türkiye için üyelik öncesi mali yardımların kısılarak hükümetin değil Türk sivil toplumunun yararına kullanılmak üzere demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarıyla sınırlandırılmasını” önerdiği kaydedildi.

Gabriel mektupta ayrıca “Avrupa Yatırım Bankası’nın proje teşviklerinde daha kısıtlayıcı olması gerektiği” görüşünü de dile getirerek “Temel çizgi, şu an için yeni işlere girişilmemesi olmalıdır” ifadesini kullandı.