Ana SayfaGüncelAlmanya’dan Erdoğan’ın seçim çağrısına tepki: ‘Görülmemiş bir müdahale’

Almanya’dan Erdoğan’ın seçim çağrısına tepki: ‘Görülmemiş bir müdahale’

HABER MERKEZİ – Almanya’dan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Almanya’daki vatandaşlarıma diyorum ki; bunların hepsi Türkiye düşmanıdır, sakın bunları desteklemeyin’ çağrısına sert tepki gösterdi. Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Erdoğan’ın çağrısını “Ulusal egemenliğimize görülmemiş bir müdahale” olarak tanımladı. Almanya’da SPD’nin başbakan adayı olan Martin Schulz ise ‘Erdoğan ölçüyü iyice kaçırdı’ dedi. Öte yandan Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’den hiçbir müdahaleye müsamaha göstermeyeceklerini söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün (18 Ağustos) cuma namazı çıkışında yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Gümrük Birliği güncelleme müzakerelerinin devam etmemesine yönelik sözlerine tepki göstererek, “Almanya iç çekişmelerini bu sürece taşıdı” demiş ve Almanya’da yaşayan Türkiye vatandaşlarına seslenerek “Bunlara oy vermeyin” çağrısında bulunmuştu.

Erdoğan’ın çağrısına Almanya’dan tepkiler gelmeye başladı.

İlk tepki gösteren Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, RedaktionsNetzwerk medya grubuna yaptığı açıklamada Erdoğan’ın çağrısını “Ulusal egemenliğimize görülmemiş bir müdahale” olarak tanımladı.

Gabriel, “Erdoğan’ın Almanya’daki seçim kampanyasına müdahale etmesi, Alman halkını birbirine düşürmeye çalıştığını gösteriyor” dedi.

Schulz: Erdoğan ölçüyü iyice kaçırdı

Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz da Erdoğan’ın Almanya seçimlerine yönelik yaptığı çağrıyı sert bir şekilde eleştirdi.

Schulz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Erdoğan ölçüyü iyice kaçırdı. Özgür ve demokratik Türkiye için savaşanlara daha çok destek olacağız” dedi.

Merkel: Türkiye’den hiçbir müdahaleye müsamaha göstermeyeceğiz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Erdoğan’ın çağrısına tepki göstererek, seçimlere Türkiye’den hiçbir müdahaleye izin vermeyeceklerini söyledi.

Partisinin mitingi sırasında konuşan Merkel, “Türkiye kökenliler de dahil tüm Alman vatandaşlarının özgür seçim hakkı vardır. Hiçbir müdahaleye müsamaha göstermiyoruz” dedi.

Erdoğan’ın çağrısı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’daki Türkiye vatandaşlarına yönelik yaptığı çağrıda şunları dile getirmişti:

Şu anda Almanya neyi konuşuyor? Almanya şu anda işte 25-30 gün sonra yapılacak olan seçim için adeta SPD ve Hristiyan Demokratlar olarak ‘Türkiye’yi ne kadar hırpalarsak o kadar içeride fazla oy alırız’ havasına düşmüşlerdir. Ben de Almanya’daki bütün soydaşlarıma diyorum ki, sakın bir yanlışa düşüp de bunları desteklemeyin. Ne Hristiyan Demokratları ne SPD’yi ne Yeşilleri… Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır. Orada şu anda Türkiye’ye karşı düşmanlık yapmayan siyasi partilere gerekli desteği verin. Birinci parti, ikinci parti olmaları önemli değil, onlara verin. Çünkü bu bir yerde artık Almanya’da yaşayan tüm vatandaşlarımın bir onur mücadelesidir. O soylu mücadeleyi demokratik haklarını kullanmak suretiyle vermelerini tavsiye ediyorum.


Merkel’e tepki gösteren Erdoğan: ‘Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır’