Ana SayfaDünyaAlmanya’dan Türkiye’ye ‘hak savunucularını serbest bırak’ çağrısı

Almanya’dan Türkiye’ye ‘hak savunucularını serbest bırak’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Almanya hükümeti İnsan Hakları Sorumlusu Bärbel Kofler, Türkiye’ye aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu 8 hak savunucusunu serbest bırakma çağrısında bulundu.

Almanya hükümeti İnsan Hakları Sorumlusu Bärbel Kofler’den İstanbul Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra 18 Temmuz’da tutuklanan aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de olduğu 8 hak savunucusuyla ilgili Türkiye’ye çağrı yaptı.

Hak savunucularının bir an önce serbest bırakılması gerektiğini belirten Kofler, hak savunucularına isnat edilen suçlamaların “anlaşılabilir” olmadığını söyledi.

EPD haber ajansına konuşan Kofler, “İnsan hakları savunucuları, muhalifler ve gazetecilere yönelik cezaî kovuşturmalar Türkiye’nin demokratik değerleri ve temel vatandaşlık haklarına zarar veriyor” dedi.

Kofler, Alman hükümetinin hem siyasi hem de elçilik çabaları ile tutuklu insan hakları aktivistlerinin serbest bırakılması için elinden geleni yaptığını vurguladı.

Ne olmuştu?

Çeşitli insan hakları kuruluşlarından temsilciler, insan hakları savunuculuğu çalışmalarını daha güvenilir, sağlıklı, güvenli ve etkin hale getirmek için bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmak üzere 2 Temmuz 2017 Pazar günü beş günlük bir çalışma için İstanbul Büyükada’da bir araya gelmişti.

5 Temmuz Çarşamba günü, sabah saat 10 sularında bir ihbar olduğu iddiasıyla hak savunucularının toplantısına polis tarafından baskın yapılmış ve çalışmaya katılan insan hakları savunucuları Veli Acu, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem, İdil Eser, Ali Gharavi, Günal Kurşun, Şeyhmus Özbekli, Peter Steudtner, Nejat Taştan, İlknur Üstün gözaltına alınmıştı.

10 insan hakları savunucusu yaklaşık iki hafta sonra mahkemeye çıkarılmışlardı.

Hak savuncularından İdil Eser, Ali Ghavari, Peter Steudtner, Veli Acu, Günal Kurşun ve Özlem Dalkıran tutuklanmıştı.

Nalan Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün’ün ise “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.

Serbest bırakıldıktan sonra haklarında yakalama kararı çıkartılan Nalan Erkem ve İlknur Üstün tutuklanmış ve tutuklu hak savunucularının sayısı 8’e yükselmişti.