Ana SayfaDünyaAmaç soykırıma karşı farkındalık: ABD’de ‘Kristof Kolomb’ yerine ‘Yerli Halkların Günü’

Amaç soykırıma karşı farkındalık: ABD’de ‘Kristof Kolomb’ yerine ‘Yerli Halkların Günü’

HABER MERKEZİ – Amerika Birleşik Devletleri’nin Los Angeles kentinde, ‘Kristof Kolomb Günü’ yerine ‘Yerli Halkların Günü’nün kutlanması için karar alındı. Kararın nedeni ise kıtanın keşfinin, yerlilerin sistematik olarak katliamına ve köleleştirmesine yol açması.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Los Angeles kentinde, ‘Kristof Kolomb Günü’ yerine ‘Yerli Halkların Günü’nün kutlanması için karar alındı.

Alınan kararı değerlendiren Belediye Meclisi ve Oklahoma’daki Wyandotte Kabilesi üyesi Mitch O’Farrell, “Yerli Halkların Günü”nün ülkenin geleceğine güçlü bir mesaj vereceğini düşünüyor:

Los Angeles’ta ‘Yerli Halkların Günü’nün ilan edilmesi, tarihten bihaber olmadığımıza dair ülkenin geri kalanına güçlü bir mesaj olacaktır. Aynı zamanda bu karar, vahşi geçmişle yüzleşmenin ve kökenlerimiz hakkında psikolojik olarak zararlı ve yanlış mitolojilerin yer almadığı bir geleceği benimseyişin mesajını veriyor.

Şehirdeki Kızılderililerin yıllar süren çabalarının ardından şehir konseyinin aldığı bu kararın nedeni ise “kıtanın keşfinin, yerlilerin sistematik olarak katliamına yol açması ve köleleştirilmeye maruz bırakması” olarak açıklanıyor.

Telesur’da yer alan habere göre Karayiplere ulaşarak kıtadaki yerli halklara  “medeniyetin kapısını açtığı” ifade edilen Kristof Kolomb, şimdilerde çoğu kişi tarafından yapılan soykırımın mimarı olarak görülüyor.

Tarihçi Laurance Bergreen, kâşifin 1492 yılında Karayiplere (günümüzde Dominik Cumhuriyeti ve Haiti’ye ait olan bölgeye) ulaştığında yerlileri ‘buyruğu altına almayı’ hedeflediğini söylüyor.

Kolomb’un bu topraklara vardığı zaman yerlilerin nüfusunun en az 300 bin olduğuna dikkat çeken Bergreen, bu sayının 1550 yılına gelindiğinde 500’e düştüğünü dile getiriyor ve şunları söylüyor:

Topraklarından edilmeyen yerliler köleliğe mahkum edildi. Herhangi bir şekilde kölelikten kaçmanın bir yolu yoktu. Kolomb, onunla gelen yerleşimcilere istediği kişiyi seçme hakkı verirdi.

Bergreen, bir halkın ‘çöküşünün’ ne Kolomb’u ne de İspanyolları rahatsız ettiğini belirtiyor; onların, “üstün olduklarını düşündükleri için bu konuda kendilerini hak sahibi olarak gördüklerini” belirtiyor.

Kolomb, Amerika Birleşik Devletleri sınırlarına hiç adım atmamasına rağmen 1934 yılından beri ABD’de ‘Kristof Kolomb Günü’ kutlanıyor.


Karınca Dış Haberler