Ana SayfaGüncel‘Anne konuşamıyorum’ diyen tutuklu avucuna yazdı: Bize tek tip kıyafet dayatıyorlar

‘Anne konuşamıyorum’ diyen tutuklu avucuna yazdı: Bize tek tip kıyafet dayatıyorlar

HABER MERKEZİ – “Guantanamo” tartışması sürerken Tarsus Cezaevi’nde siyasi tutuklulara ‘tek tip kıyafet’ dayatıldığı öğrenildi. Cezaevindeki siyasi tutuklulardan biri görüş gününde avucuna yazdığı yazı ile ailesini durumdan haberdar ederken, bu nedenle kızının darp edilerek tekrar koğuşa götürüldüğünü söyleyen anne kızından haber alamadığı için tedirgin.

Hak ihlalleriyle gündeme gelen Tarsus Cezaevi’nde siyasi tutuklulara ‘tek tip kıyafet’ dayatıldığı öğrenildi.

Cezaevindeki tutuklulardan biri bu durumu ailesiyle yaptığı görüş esnasında avucuna yazdığı yazı ile bildirmeye çalıştı ancak bu nedenle darp edildi.

dihaber’deki habere göre 28 Ağustos 2016 tarihinde Siverek’te tutuklandıktan sonra bir yıl içinde 2 kez sürgün edilen ve son olarak Tarsus Cezaevi’ne  getirilen Şilan Çetiner isimli tutuklu, ailesi aracılığıyla hem sürgün esnasında hem de cezaevinde iken defalarca infaz koruma memurları tarafından darp edildiğini ve son olarak da kendilerine tek tip kıyafetin dayatıldığını aktardı.

2 gün önce kızının kapalı görüşüne giden Lütfiye Çetiner o gün yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

Kızımı ilk cezaevine getirdiklerinde arkadaşı Mizgin’i darp ederlerken Şilan engel olmak istediği için o da darp edildi. Çenesi kırıldı. 2 gün önce kızımın görüşü vardı saat 09.00’da ancak saat 11.00’e kadar bizi beklettiler. Bizi içeri aldılar bu sefer de onları getirmediler. Sonra gardiyanlar arasında bir koşuşturma oldu. Şilan geldi. Avucunu bize gösterdi. ‘Anne konuşamıyorum’ dedi. Sonra gardiyanlar üzerine üşüştü, onu alıp geri koğuşa götürdüler. Bugün bekliyorum elimde telefon, telefonla da aramıyor. Onu merak ediyorum. Kızımın başına ne geldi, onu merak ediyorum.

Çetiner’in ablası Ceylan Çetiner de bir buçuk ay önce Tarsus Cezaevi’ne sürgün edilen kardeşinin aktarımlarını şöyle anlattı:

Ring aracından indirilip içeri alınıyorlar. Gardiyanlar ‘teröristler geldi’ diyerek üzerlerine çullanıp onları darp ediyor. Kardeşimin bu darp esnasında çenesi kırıldı. 15 gün boyunca banyo yapabilmeleri için su verilmemiş onlara. Aynı zamanda şahsi eşyaları da. Geçen hafta bizi aradı kapalı görüşünün olacağını aktardı. Ailem görüşe gitti ancak görüş yok deyip ailemi geri çevirdiler. Dün yine ailem görüşüne gitti, Şilan avucuna ‘Bize tek tip kıyafet dayatıyorlar’ yazmış ve aileme göstermiş, bunu fark eden gardiyanlar onları darp ederek görüşmeyi bitirip kardeşimi içeri almış.

‘Tek tip kıyafet’ tartışması

Darbe girişimi gecesi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı otele saldırı düzenleyen askerlerin yargılandığı davada bir sanığın ‘hero’ (kahraman) yazılı tişört ile mahkemeye gelmesi tartışma yaratmıştı.

Erdoğan’ın duruşmada söz alan avukatı, tişörte tepki göstermişti.

Tartışma gündemdeki yerini korurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişiminin yıldönümünde eski adı Boğaziçi Köprüsü olan ‘15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yapılan anma programında “FETÖ’cülerin bu iyi günleri. Geçen gün Sayın Başbakanımızla da konuştum. Artık bunlar (FETÖ sanıkları) mahkemeye çıkarken Guantanamo’da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım. Tek tip elbise” demişti.

Erdoğan’ın önerisi sonrası Adalet Bakanlığı konuyla ilgili ‘adım atılacağını’, kapsamı kesinleşmese de konuya dair çalışmalar yapıldığını duyurmuştu.

Numan Kurtulmuş ise “FETÖ örgütü başta olmak üzere terör örgütü üyelerinin mahkemelere tek tip elbiseyle gelmesi sağlanacak” açıklamasıyla uygulamanın sadece ‘FETÖ’ sanıklarıyla sınırlı olmayacağına işaret etmişti.


OHAL’de cezaevleri: Üç kişiye tek kişilik yemek, 17 kişiye bir damacana su, işkence ve darp




Önceki Haber
Hedef aşıldı: Bugün itibariyle dünyanın bu yıl yenileyebileceğinden fazlasını tükettik
Sonraki Haber
32 ülkeden 55 sanatçı: İşte 15. İstanbul Bienali'ne katılacak sanatçılar