Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Antibiyotiğe dirençli genler’ hayvan yemleri vasıtasıyla dünyaya yayılıyor

‘Antibiyotiğe dirençli genler’ hayvan yemleri vasıtasıyla dünyaya yayılıyor

HABER MERKEZİ – Bilim insanları ‘antibiyotiğe dirençli genler’in hayvan yemleri vasıtasıyla dünyaya yayılmasından dolayı insanlığın en önemli ilaçlarından birini kaybedeceğinden endişe ediyor.

Britanya’da Aralık 2015’te yapılan bir araştırmada Avrupa, Afrika ve Çin’de besi hayvanlarına daha çabuk büyümesi için verilen antibiyotikler sebebiyle üreyen superbuglar (süper böcek/antibiyotiğe dirençli genler içeren bakteriler) keşfedilmişti.

Hükümetin desteklediği araştırma raporunda ‘2050’ye kadar durumun böyle gitmesi ve superbug sayısının artması durumunda her yıl on milyon insanın bu sebeple hayatını kaybedeceği’ belirtilmişti.

Bilim insanları bugün superbugların insan sağlığına olacağı öngörülen etkisini iklim değişikliği ve nükleer savaş ile kıyaslıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ‘İnsanlığın en önemli ilacı olan antibiyotikler olmadan ameliyat yapmak, organ nakli, kemoterapi gibi uygulamalar çok riskli’.

‘Antibiyotiğe dirençli genler hastalık da oluşturabilir’

Independent’ın haberine göre Çin’deki Dalian Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları yeni yaptıkları araştırmada gıda üretimine ilişkin bir problem daha keşfetti: balık, et ve tavuk ‘yemekler’indeki antibiyotik dirençli genler.

Araştırmacılar özellikle balık ürünlerinin ‘dünyada en çok ticareti yapılan mallardan biri’ olduğunun altını çizerek bu ticaretin ‘antibiyotiğe dirençli genlerin uluslararası anlamda yayılmasına hizmet eden bir araç olduğunu’ söylüyor.

Raporda üstelik bu genlerin hastalık da oluşturabileceği belirtiliyor:

Çalışmamız uzun dönemde balık ürünleri ile beslenmenin antibiyotiğe dirençli bakterileri hatta patojenleri (hastalık yapan bakteri) arttırabileceğini gösteriyor.

Bilim insanları problemin et tüketen insanlar için ‘çiftliklerden çatallara taşınmaması’ için daha fazla çalışma yapılması gerektiğinin altını çizerek ‘gerekli çalışmalar yapılmazsa insanlığın en önemli ilaçlarından biri olan antibiyotiği kaybedeceğiz’ diyor.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
AKP'ye göre 'Adalet Kurultayı'yla örtük isyan çağrısı yapıldı'
Next post
Kötü uykular - Elend Aydın