Ana SayfaGüncelAskerden yargıya talimat: Jandarma ‘Tutuklayın’ dedi, başsavcı talimata uydu

Askerden yargıya talimat: Jandarma ‘Tutuklayın’ dedi, başsavcı talimata uydu

HABER MERKEZİ – Mardin İl Jandarma Komutanlığı’nın, gözaltına alınan 24 kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na “Gizli” ibareli yazı göndererek 20 kişinin tutuklanması talimatını verdiği ortaya çıktı. Belgelere göre Jandarma bunla da yetinmedi, gözaltına alınmayan 6 kişi hakkında da yakalama kararı çıkarılarak tutuklanmalarının “uygun” olacağını talep etti. Savcı ise askerin bu ‘talimatını’ yerine getirdi.

Mardin’de yürütülen bir davada ortaya çıkan bir belge, asker ve polisin yargıya müdahalesini gözler önüne serdi.

Mardin’in Derik ve Kızıltepe ilçelerinde “PKK’ye yardım ettikleri” iddiasıyla 2016 yılında yürütülen soruşturma kapsamında 15 Kasım 2016’da gözaltına alınarak, 30 Kasım’da 15’i tutuklanan 24 kişi hakkında açılan davanın dosyasında ortaya çıkan belgede Mardin İl Jandarma Komutanlığı’nın yargıya talimat verdiği görüldü.

dihaber’den Deniz Tekin’in haberine göre söz konusu belgede Mardin İl Jandarma Komutanlığı’nın Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına 45 sayfalık “Gizli” ibareli bir yazı gönderdi.

Bu yazıda, yargılamada delil olarak kabul edilmeyen istihbarı bilgiler üzerinden değerlendirme yapan asker, gözaltına alınan kişilerin tutuklanmasını istedi.

Bununla da yetinmeyen jandarma, gözaltına alınmayan kişiler hakkında ise tutuklanmalarına yönelik yakalama kararı çıkarılmasını istedi.

Başsavcılığa gönderilen yazıda, 32 kişinin kimlik ve adres bilgilerine yer verilerek, bu kişilerin “Örgüt propagandası yapmak”, “Suçu ve suçluyu övmek” ve “Örgütün talimatları doğrultusunda örgüt adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak” suçunu işlediği belirtildi.

Yazının devamında 2015 ile 2016 yılları arasında Mardin ilinde yaşanan çatışmalar, bombalı saldırılar ve eylemlere yer verildi.

Yazının “sonuç ve değerlendirme” başlıklı kısmında 32 kişi hakkında toplanan istihbari bilgilere yer vererek her bir kişi için ayrı ayrı değerlendirmelerde bulunuldu.

Yazıda, bu kişilerin “PKK’lilerle görüştükleri”, “onlara yardım ettikleri”, “örgütsel faaliyette bulundukları”, “bazılarının çocuklarının PKK’ye katıldığı”, “özyönetim ilanlarına destekte bulundukları” ileri sürüldü.

Bazı kişiler hakkında ise soruşturma açıldığı, gözaltına alınıp serbest bırakıldıkları belirtildi.

Yazıda, 20 kişinin isimleri altında yapılan değerlendirmenin sonuç bölümünde şu ifade kullanıldı:

Kırsal alanda faaliyet gösteren örgüt mensuplarının eylem öncesi, keşif çalışmalarında, eylem sonrası kırsal alana kaçışlarında yol güzergâhlarında ve arazi üzerinde gözcülük/rehberlik/eskortluk yaptığı yönünde bilgiler elde edildiğinden şahsın serbest kalması durumunda belirtilen suçları işlemeye devam edeceğinden TUTUKLANMASININ uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Yine yazıda, soruşturma kapsamında gözaltına alınmayan ve davanın iddianamesinde isimleri yer almayan 6 kişi hakkında ise “PKK’ye yardım ettikleri” öne sürülen istihbari bilgiler verildi. Bu bilgi notunda şöyle denildi:

Şahsın serbest kalması durumunda belirtilen suçları işlemeye devam edeceğinden hakkında YAKALAMA kararı çıkartılarak, TUTUKLANMASININ uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Savcı talimata uydu, 15 kişi tutuklandı

Savcılığa gönderilen yazıda “tutuklanması” istenen 20 kişiden 15’i tutuklandı. Tutuklanması istenen 5 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, 15’i tutuklu 24 kişi hakkında “Örgüte üye olmak” ve “Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak veya el değiştirmek” suçlarından 7.5 yıldan 23’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

İddianamede, sanıkların “Mardin kırsalında bulunan PKK üyeleriyle irtibatta oldukları” ve “örgüt adına çalışmalarda yer aldıkları” ileri sürüldü.

Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugüne kadar 3 duruşması görülen davada, 15 tutuklu sanıktan 11’i tahliye edilirken 3 isim halen tutuklu yargılanıyor.