Ana SayfaDünyaBarzani: Bağımsızlık referandumunu ertelemeyeceğiz

Barzani: Bağımsızlık referandumunu ertelemeyeceğiz

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Yönetimi Başkanı Barzani, 25 Eylül’de yapılması öngörülen referandumun ertelenmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Irak Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül’de yapılması öngörülen ‘bağımsızlık referandumu’ ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Eylül’de düzenlemek istedikleri referanduma ülkelerin vermiş olduğu tepkilere değinen Barzani, “Bazı ülkelerin ve halkların ‘referandum zamanı değildir’ açıklamasına gerçekten şaşırıyorum. Bir günah işlemedik! Bu gayet demokratik ve barışçıl bir uygulama. Doğal hakkımızı kullanıyoruz. Aslında bir halkın isteklerini engellemeye çalışmak suçtur” dedi.

Referandumun ertelenmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Barzani, şöyle devam etti:

Referandumdan daha iyi bir alternatif varsa buyursunlar ancak 140’ıncı maddeyi (anayasadaki tartışmalı bölgelerin statüsü) uygulamaya koyacağız, Peşmerge’ye biraz para göndereceğiz deseler olmaz. Birkaç ay sürer ve durum eskiye döner. Herkes iyi biliyor, mesele taraflar arasında güvenin yok olmasıdır. Referandumu ertelemeyeceğiz.

Düzenlemek istedikleri referandumun, Irak’ın bütünlüğüne tehdit olup, anayasada böyle bir hükmün yer almadığına yönelik açıklamalara tepki gösteren Barzani, konuşmasını şöyle tamamladı:

Irak’ın bütünlüğü için anayasada şöyle diyor; ‘yasaların uygulanmaya konulması halinde bütünlük sağlanır’. Bunun anayasaya eklenmesi için zamanında çok tartıştık. Şimdi ise, şunu söylüyorlar; ‘anayasada size referandum yapılması hakkını sağlayan hiçbir madde yok’. Peki, anayasanın hangi maddesi bizim bütçemizin kesilmesi hükmünü veriyor?

Türkiye ve İran referanduma karşı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 25 Eylül’de Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak olan bağımsızlık referandumunu tanımayacaklarını fakat askeri bir müdahalenin de söz konusu olmayacağını söylemişti.

Türkiye ise referandum kararını ‘vahim bir hata’ olarak değerlendirmiş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu referandumun Irak’ı ‘iç savaş’a kadar götürebilecek bir karar olduğu iddiasında bulunmuştu.

İran lideri Ayetullah Hamaney’in onayıyla Türkiye’de temaslarda bulunan İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri de iki ülkenin de Irak Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık referandumuna karşı olduğunu ifade ederek “Yapılmaması konusunda ısrarcıyız” demişti.

ABD de Dışişleri Bakanı Rex Tillerson aracılığıyla Barzani’den referandumun ertelenmesini talep etmişti.