Ana SayfaGüncelBaydemir: Kılıçdaroğlu tutuklanırsa hiç şaşırmayın

Baydemir: Kılıçdaroğlu tutuklanırsa hiç şaşırmayın

HABER MERKEZİ – Van’da üçüncü gününde devam eden ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun tutuklanabileceğini ve hiç şaşırtıcı olmayacağını ifade etti. Baydemir, ayrıca ‘tek tip elbise’nin gündeme gelmesiyle cezaevlerinde yaşananlara dikkat çekti ve Şemdinli’de işkenceyle gözaltına alınan köylülerin durumuna değindi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır ve İstanbul’un ardından Van’da Musa Anter Parkı’nda başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 3. günü.

Sabah saatlerinde başlayan ziyaretler HDP ilçe örgütleriyle sürdü.

Günlük basın açıklamasını ise HDP Sözcüsü Osman Baydemir yaptı. Baydemir gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Bugün muhalefete ‘muhalefet etme’ tehdidi savruluyor” diyen Baydemir, “Bizim yapmamız gereken bir çıkış yolu bulmaktır” ifadesini kullandı ve şöyle devam etti:

Muhalefetin görevi her zaman muhalefet etmek de değildir. Aynı zamanda yol yöntem önermektir. Alternatif sunmaktır. Bir diğer görev de doğruya ‘doğru’ demektir. Mesela AKP Genel Başkanı Erdoğan, bundan 2 gün önce Rize’de çok doğru bir söz söyledi. Partim adına da doğruluyorum. Ne demişti: Allah’ın bize verdiği Ayder bambaşka ama biz Ayder’i kirlettik, rezil ettik. Doğru, siz kirlettiniz, rezil ettiniz. Bu sadece Ayder’le sınırlı değil. Ayder, sizin 15 yıllık iktidarınızın çevre politikasının özetidir. Sadece Ayder mi? Hasankeyf, Allianoi, Van Gölü. Bakın Van Gölü ile Van halkı arasına utanç duvarı örülüyor. Bendamasi mıntıkasında 2 derenin yönünü değiştirdiniz. 40 mahallenin nüfusu ekmeğinden oldu. Van’ın kimliği haline gelmiş bir pencereyi kapattınız. HES’lerle ters göçün önüne geçtiniz, milyonlarca İnci Kefali telef oldu. Nasıl ki Ayder’i kirlettiniz, şimdi aynı uygulama Van’da yaşanıyor.

Bu kirlenme sadece çevre politikalarıyla mı sınırlı? Hayır, yaşamın her alanında mevcut. 14 yıl önce iddia olarak ortaya koyduğunuz değerlere baktığımızda sadece kirlettiniz. Yoksullukla mücadele dediniz, nan’a (ekmeğe) muhtaç hale getirdiniz. Rızkı veren Allah dediniz evet doğru. Ama siz şu anda şirk koşuyorsunuz. 130 bin insanın ekmeğine el koydunuz. Yetmedi, eşini, annesini, babasını nan’a muhtaç etiniz. Nasıl bir akıldır, nasıl bir kindir nasıl bir hırstır bu? Kuruluş iddianızdan tümüyle vazgeçtiniz.

Oysa muhalefetin, Demirtaş’ın sesine kulak vermiş olsaydın, yazarların, çizerlerin, aydınların sesine kulak vermiş olsaydın ne Ayder kirlenecekti ne de sen kirlenecektin. Muhalefetsiz bir demokrasi, demokrasi değildir. Tek adam rejimidir ve tek adam rejiminin sonu hüsrandır.

Köylülere işkence

Şemdinli’nin Altınsu (Şapatan) köyünde gözaltına alınan ve gözaltında uğradıkları işkencenin fotoğrafları ortaya çıkan köylülerin durumuna dikkat çeken Baydemir, şunları söyledi:

Savaş kirletir. Tepeden tırnağa kirletir. Dün Şemdinli Şapatan’dan fotoğraf gösterdim. 77 yaşındaki kadına işkence yapmak kirlenmek değil de nedir? Kürdü meydan dayağından geçirmek kirlenmek değil de nedir? O görüntüler Gazze’de yaşansaydı Müslüman kardeşlerim diye feryat koparacaktın. O 77 yaşındaki anne Rabbim de biliyor sen de biliyorsun senden daha çok iman sahibidir. Neden sessiz kalıyorsun? Kürt annesi olduğu için. O işkence ben insanım diyen herkese yapıldı. O işkence karşısında sessiz duran da dilsiz iblistir.

Cezaevlerinde hak ihlalleri

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı’nın gündeme getirdiği ‘Tek tip elbise’ uygulamasına da değinen Baydemir şunları ifade etti:

Bak sen 2-3 gün önce Guantanamo modelinden ilham aldığını, tek tip elbiseye geçeceğini söyledin. O günden bugüne 7 cezaevinde gardiyanlar mahkumlara saldırıyor. Hemen yanı başımızda Van T Tipinde de benzer bir olay yaşandı.

‘Kılıçdaroğlu tutuklanırsa hiç şaşırmayın’

HDP Sözcüsü Baydemir, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da tutuklanabileceğini belirterek, şunları ifade etti:

Diyorsun ki Demirtaş’ın tutuklanmasının sebebi 6-7 Ekim olayları. Demirtaş hakkındaki fezleke 2014 Ekim’inde hazırlanmadı. 2016’da hazırlandı. Savcılar niye 2 yıl bekledi biliyor musun? Senin talimatını beklediler. Ayrıca sen TCK’da olmayan bir suçla isnat ediyorsun. AKP’yi eleştirme suçu, Erdoğan’ı eleştirme suçu. Kılıçdaroğlu tutuklanırsa hiç şaşırmayın. Ama eğer sessiz kalırsak faşizm zorbalığını dayatmaya devam edecek. Ama bugün burada sesimizi ortaklaştırırsak emin olun faşizmin gerilemekten başka şansı yok.

Baydemir, ayrıca HDP’li milletvekillerinin ziyaret ettiği Altınsu köyü ve Van T Tipi Kapalı Cezaevi’yle ilgili kamuoyuyla bilgileri paylaşacaklarını söyledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye'den doğrulama: Almanya heyeti Eylül'de Konya'da
Sonraki Haber
Sadece 12 ışık yılı uzaklıktalar: 2 gezegende 'yaşam belirtisi'