Ana SayfaGüncelBaydemir, Şemdinli’nin fotoğrafını gösterip Erdoğan’a seslendi: Filistin’de olsaydı dünyayı ayağa kaldırırdın

Baydemir, Şemdinli’nin fotoğrafını gösterip Erdoğan’a seslendi: Filistin’de olsaydı dünyayı ayağa kaldırırdın

HABER MERKEZİ – Van’da ikinci gününde devam eden ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Şemdinli’de işkenceyle gözaltına alınan köylülerin durumuna değinerek, “Eğer bu olay Filistin’de olsaydı Erdoğan bütün dünyayı ‘Müslüman kardeşlerimize işkence yapılıyor’ diye ayağa kaldırırdı” dedi. Öte yandan nöbetteki vekillere CHP Van İl Örgütü destek ziyaretinde bulundu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır ve İstanbul’un ardından Van’da Musa Anter Parkı’nda başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 2. günü.

Polis ablukası altındaki parka sabah saatlerinden itibaren HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İpekyolu ilçe örgütleri ile Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan TUHAD-DER, MEYADER, Rojava Derneği ile esnaflar destek ziyaretinde bulundu.

Günlük basın açıklamasını ise HDP Sözcüsü Osman Baydemir yaptı.

Şemdinli’nin Altınsu köyünde 2 gün önce gözaltına alınan ve gözaltında uğradıkları işkencenin fotoğrafları ortaya çıkan köylülerin durumuna dikkat çeken Baydemir, “Eğer bu olay Filistin’de olsaydı Erdoğan bütün dünyayı ‘Müslüman kardeşlerimize işkence yapılıyor’ diye ayağa kaldırırdı” dedi.

Baydemir’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

Öcalan’la hiç kimse görüşemiyor, ne avukatları ne ailesi haber alamıyor. Öcalan’ın üzerindeki bu ağır tecrit neredeyse bütün Türkiye’ye, bütün halklara yayılmış durumda. Herkes bu ağır tecrit altındadır.

Biz ezilmiş tüm halkların özgürlüğünü savunuyoruz. Bu hükümet 2015 yılında ülkeyi yine kan gölüne çevirdi. Anaların gözyaşlarını dökmeye başladı. Bu savaşta asker, polis, gerilla yaşamını yitirdi. Oysa 2013 yılında bir barış umudu doğmuştu. Sayın Öcalan 2013 yılında bunu deklare etmişti. Gelinen noktada ise tüm Türkiye tecrit ve izolasyon söz konusu. Bunlar AKP ile MHP’nin eseridir. 2002 yılında AKP ‘Biz esaret altındayız’ diyordu. Oysa gelinen noktada AKP tüm ülkeyi esaret altına aldı. HDP’nin eş başkanları başta olmak üzere siyasi temsilcileri cezaevindedir ve Türkiye bir zindana dönüştürülmüştür. Bu da AKP’nin ülkeyi getirdiği noktadır. Bugün dünya üzerinde 50 bin nüfuslu devletler var iken bugün Türkiye’de sadece 50 bin Kürt siyasi tutuklu vardır. Tüm baskı ve şiddete rağmen direnmeye devam edeceğiz. Onlar İsmet’in torunu ise bizler Ehmedî Xanî’nin torunlarıyız.

Van F Tipi Cezaevi’nde kadın tutsaklara yönelik ahlaksız bir şiddet uygulanmıştır. Avukatları gidip görüşemiyor, aileleri haber alamıyor. İşte bu tam bir faşizmdir. AKP şimdi Guantanamo’yu örnek alıyor. Bu kirli politikalarından derhal vazgeçmelerini istiyoruz. Bu topraklarda İskender’ler, Dehak’lar bu halkı esaret altına alamadı ve bundan sonra da alamayacak.

Şemdinli’de Şapatan köyünde yaşanan işkenceler kamuoyuna yansıdı. İşte AKP ve MHP’nin ortaklığının sonucudur. AKP ile MHP’nin ortaklığı kurdun ve tilkinin ortaklığıdır. 80 yaşındaki kadına işkence yapılıyor. Eğer bu olay Filistin’de olsaydı Erdoğan bütün dünyayı ‘Müslüman kardeşlerimize işkence yapılıyor’ diye ayağa kaldırırdı. Gelin bu kana ve işkenceye ortak olmayın, gelin MHP ile ortaklıktan vazgeçin. Bu vicdan hareketi sadece HDP’nin değil vicdanı olan herkesin sahip çıkması gerekiyor.

CHP’den ziyaret

Baydemir’in güne ilişkin değerlendirme açıklamasının ardından CHP Van İl Örgütü destek ziyaretinde bulundu.

Ziyaret sırasında konuşan CHP İl Başkanı Mehmet Kurukçu, HDP’nin başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbet’inin önemine vurgu yaparak, parti olarak destek sunmaya devam edeceklerini kaydetti.

Kurukçu, şunları söyledi:

İl yönetimi olarak HDP’nin başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbet’ini desteklediğimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Parti olarak yaptığımız Adalet Yürüyüşü aslında bu ülkede adaletin bitme noktası geldiğinin yanıtıydı. 20 Temmuz’dan ne yazık ki bizler Saray’ın darbesiyle karşı karşıya kaldık. OHAL’in ilan edilmesi ve çıkartılan KHK’ler darbenin devamıdır. Meclis servis dışı edilmiştir. AKP’nin adım adım ülkemizi tek adam rejimine tekrardan götürdüğünü görmek lazım. CHP olarak her zaman ifade ettik yine ediyoruz; tek çözüm demokrasisi güçlendirilmiş bir parlamenter sistemdir. Ülkemize barış ve huzur gelmesi için ne gerekiyorsa bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz.

CHP’nin ziyareti için teşekkür eden HDP Sözcüsü Baydemir, memnuniyetliklerini dile getirerek, nöbetin bütün toplum için gerekli olduğunu söyledi.




Önceki Haber
Google bir kez daha cinsiyetçilik ile gündemde: Kadın çalışanlardan toplu dava
Sonraki Haber
Kundaklama şüphesi: Kazdağları'nda 4 ayrı noktada orman yangını