Ana SayfaDünyaBM Suriye Komisyonu üyesi istifa etti: ‘Savaşı bitirmek üzerine bir siyasi istek yok’

BM Suriye Komisyonu üyesi istifa etti: ‘Savaşı bitirmek üzerine bir siyasi istek yok’

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Suriye Araştırma Komisyonu üyesi Carla Del Ponte, “Güvenlik Konseyi’nin ve diğer siyasi aktörlerin desteği olmadan ben burada sadece bir ‘mazaretim’, burada yaşanan insanlık dışı olaylara karşı güçsüzüz” diyerek istifa ettiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) komisyonlarında çalışan ve eski İsviçre Başsavcısı olan Carla Del Ponte, 2012’den bu yana üç kişilik bir ekiple birlikte Suriye İç Savaşı’nı gözlemliyor, kimyasal silah saldırılarını, Ezidi Soykırımı’nı, kuşatma taktiklerini ve yardım konvoylarına düzenlenen bombalı saldırıları kayıt altına alıyordu.

Bugün, BM Uluslararası Suriye Araştırma Komisyonu üyesi Carla Del Ponte, Haziran’da sinyallerini verdiği istifasını gerçekleştirdiğini açıkladı.

‘Savaşı bitirmek için siyasi isteklilik yok’

İsviçre Ulusal Haber Ajansı’na göre Del Ponte, Locarno Film Festivali’ndeki bir panel esnasında istifasının sebebini şöyle açıkladı:

Suriye’de başka aktörler tarafından savaşı bitirmek üzerine hiçbir siyasi isteklilik gözlemleyemediğim pozisyonumdan istifa ediyorum. Ben burada sadece bir ‘mazaret’im. Güvenlik Konseyi hiçbir şey yapmadığı sürece benim hiç gücüm yok. Güçsüzüz. Suriye’de adalet diye bir şey yok. Benim istifam bu adaletsizliğe maruz kalanlara yardım edilmesi için bir çağrıdır.

Ne olmuştu?

Suriye’de altı buçuk yıldır süren savaş devam ederken, ‘savaş suçları’ saptanıyor.

Fakat bunları yargılayan bir mahkeme bulunmuyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Hague Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne intikal ettirmiyor.

Daha önce de Ruanda ve Yugoslavya’da ‘savaş suçları’nı araştıran Del Ponte, Mayıs 2013’te Suriyeli silahlı grupların yüksek ihtimalle sarin gazı kullandığını açıklamıştı. 2015’te, barış anlaşması sağlansa ve iktidarda kalsa da ‘adaletin er geç Suriye Başkanı Beşar Esad’ı yakalayacağını’ söylemişti.

Bu yılın başında komisyonun Suriye hükümeti hava aracının insani yardım taşıyan konvoyları vurduğunu kaydetmesinin ardından Del Ponte, ‘faillerin adalet önüne getirilememesi ile ilgili hayal kırıklığına uğradığını’ belirtmişti.


Karınca Dış Haberler

 




Önceki Haber
İstanbul'da aşırı sıcaklar devam ediyor: Hissedilen 40 dereceyi bulacak
Sonraki Haber
‘Gerekli kriterleri taşımıyorlar’: AİHM, Türkiye’nin adaylarını ikinci kez reddetti