Ana SayfaGüncelBM’den Kürtçe ve İngilizce Şengal çağrısı: ‘Soykırımı tanıyın’

BM’den Kürtçe ve İngilizce Şengal çağrısı: ‘Soykırımı tanıyın’

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Suriye Soruşturma Komisyonu, Şengal Katliamı’nın üçüncü yılında Kürtçe ve İngilizce açıklama yaparak soykırımın tanınması çağrısında bulundu. Komisyon IŞİD’e karşı devam eden operasyonlarda IŞİD’in elinde esir tutulan Ezidi kadınların kurtarılması için de çağrı da bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Soruşturma Komisyonu, Şengal katliamının yıldönümünde Kürtçe ve İngilizce bir açıklama yaptı.

Dihaber‘de yer alan bilgiye göre konuyu geçtiğimiz yıl BM İnsan Hakları Konseyi’ne taşıyan Suriye Soruşturma Komisyonu üyesi Paulo Sérgio, Karen Koning Abu Zayd ve Ms. Carla Del Ponte tarafından yapılan açıklamada uluslararası kamuoyundan Ezidi Soykırımı’nın tanınması istendi.

Soykırımın uluslararası anlaşmalarda suç olarak tanındığını hatırlatan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Binlerce Ezidi çocuk kaybedildi. Terörist grup daha sonra 3 bin civarında Ezidi genç kadına Suriye’de de vahşi bir biçimde şiddet uyguladı, tecavüz etti. Birçok genç kadın Rakka’da tutuldu. Demokratik Suriye Güçleri ve onlara destek veren Uluslararası Koalisyon şehre operasyon yapınca birçok IŞİD’linin üzerinden söz konusu Ezidi kadınların köle olarak satıldığını gösteren raporlar çıktı.

Komisyon ayrıca IŞİD’e karşı devam eden operasyonlara da değinerek IŞİD’in elindeki esirlerin kurtarılması için de çaba harcanması gerektiğini belirtti.

Açıklamada ayrıca IŞİD üyelerinin  Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde veya coğrafi ve zamansal yargılama yetkisine sahip geçici bir mahkemede ya da ulusal mahkemelerde yargılanması için uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı.