Ana SayfaEkoloji‘Büyük bir doğa talanı’: Arhavi yaylalarında maden çalışması başlıyor

‘Büyük bir doğa talanı’: Arhavi yaylalarında maden çalışması başlıyor

HABER MERKEZİ – Maden Teknik Arama, Artvin’in Arhavi ilçesinin yaylalarında sondaj çalışması yaparak maden arayacak. Artvin doğası hidroelektrik santrallerin ardından şimdi de sondaj tehlikesiyle karşı karşıya.

Hidroelektrik santrallerine (HES) karşı uzun yıllardır mücadele eden Artvin bu kez de madencilikle oluşacak doğa talanı ile karşı karşıya.

Evrensel’den Erdi Tütmez’in haberine göre Maden Teknik Arama (MTA) Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan Eğrisu, Sevahil ve Tuvahit yaylalarında toplam 2 bin 149 hektarlık alanda sondaj yaparak maden arayacak.

Bu çalışma kapsamında sahası içerisinde 10 adet 250-750 metre arasında değişen derinliklerde sondajların açılması planlanıyor.

Sondaj çalışması ile bölgede hangi madenlerin olduğu tespit edilip rezerv alanı belirlenerek madencilik faaliyetine başlanacak.

Artvin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü konu hakkında yaptığı duyuruda ÇED sürecinin başladığını açıkladı:

Valiliğimize sunulan dosya Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır.

“Büyük bir talan projesi”

Karadeniz İsyandadır Platformu’ndan Hatice Hacısalihoğlu yaşanan sürece ilişkin, “Artvin’de büyük bir talan projesi var. Endişe verici bir durum” dedi.

Artvin’de 300’den fazla maden ruhsatı verildiğinin ortaya çıktığını kaydeden Hacısalihoğlu, bölgede HES’ler ile başlayan tahribatın maden aramasıyla süreceğini belirtti:

Arhavi’de vadi boyunca çok sayıda taş ocağı projesi var. Bunlar büyük taş ocakları. Bu bölge HES’ler ve taş ocağı çalışmalarıyla tahrip edildi. Şimdi de maden aramasıyla tahribat sürecek. Bölgede önce sondaj yapılacak, madenler tespit edilecek. Ardından da maden bulunursa, harekete geçilecek. Bu büyük bir talan projesidir. Endişe verici bir durum. Doğaya vereceği zarar düşülmeden böyle projeler yapıldı ve ne yazık ki yapılmaya devam ediliyor.

“OHAL hukuksuzluğu perçinliyor”

Bu alanda yürüttükleri hukuk mücadelesinin sonuçsuz kaldığını söyleyen Hacısalihoğlu, OHAL’in de bu durumu perçinlediğini söyledi:

Hukuk ne yazık ki elimizden gitmiş durumda. Örneğin Rize İdare Mahkemesi ‘Artvin’de maden yapılamaz’ kararı verdi. Ardından aynı mahkeme bu sefer de ‘Maden yapılabilir’ kararı verdi. Tabii bunlar için Anayasa Mahkemesine başvuruldu. İşin hukuk boyutu böyleyken OHAL koşulları nedeniyle de eylemsellik konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Ve bu altını çizdiğimiz iki nokta halkta moral bozukluğuna yol açıyor.

“Yeşil Yol maden şirketleri her yeri talan etsin diye yapılmış”

Maden arama kararını eleştiren Arhavi Doğa Koruma Platformundan Sevinç Alçiçek de bu çalışmaların yer altı sularını tamamen kirleteceğini savundu.

“Yeşil Yol’un asıl amacı ortaya çıktı” diyen Alçiçek ne olursa olsun mücadeleye devam edecekleri mesajını verdi:

Bu projeyi tanıttıklarında “Köylü yaylalara daha rahat ulaşacak’ diyorlardı. Şimdi görüyoruz ki bu yaylaları köylünün ulaşımına açmıyorlar, madencilere açıyorlar. Maden şirketlerine her yeri talan etsinler diye yapılmış Yeşil Yol. Biz tabii ki her yerde mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz bu talanı bilirkişilerle belgeliyoruz. Dava açıyoruz, kazanıyoruz ancak aynı mahkemeler daha sonra farklı kararlar veriyor ve davaları kaybediyoruz. Ama toprağımıza, suyumuza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Gerekli itirazları yine yapacağız.

Previous post
1 Eylül Dünya Barış Günü'nün İstanbul'daki adresi Bakırköy
Next post
Kerkük de bağımsızlık referandumuna katılma kararı aldı, Ankara tepkili