Ana SayfaGüncel‘Cezaevinde bulunan gazetecilere, Semihlere, Nuriyelere adalet ve vicdan borcumuz var’

‘Cezaevinde bulunan gazetecilere, Semihlere, Nuriyelere adalet ve vicdan borcumuz var’

HABER MERKEZİ – Van’da üçüncü gününde devam eden ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, bu sabah yapılan ev baskınlarına dikkat çekerek, “HDP geri adım attı mı? Atmadı. Atmayacağız. Biz vicdan diyoruz, onlar vicdansızlıkta ısrar diyorlar. Biz adalet diyoruz, onlar adaletsizlikte ısrar ediyorlar” dedi. Şemdinli’de köylülerin işkenceyle gözaltına alınmasına da değinen Baydemir, “Eğer HDP olmasaydı o vahşetin üstü kapatılacaktı” ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır ve İstanbul’un ardından Van’da Musa Anter Parkı’nda başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 4. günü.

Günlük basın açıklamasında konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, çeşitli kentlerde bu sabah yapılan ev baskınlarına dikkat çekerek, şunları söyledi:

HDP’nin tasfiye edilme operasyonu, legal siyaseti tasfiye etme çabası bugün bile devam ediyor. Antalya’da, Mersin’de, Adana’da ve pek çok yerde HDP aktivistleri, üyeleri, il başkanları gözaltına alınıyor. Şu ana kadar 6400’ü aşkın aktivistimiz, 750’yi aşkın il ve ilçe yöneticimiz tutuklandı. HDP geri adım attı mı? Atmadı. Atmayacağız. Biz vicdan diyoruz, onlar vicdansızlıkta ısrar diyorlar. Biz adalet diyoruz, onlar adaletsizlikte ısrar ediyorlar. Hiç şüpheniz olmasın kendi hukuklarıyla yargılanacaklar ve mutlaka hesap verecekler.

‘Semihlere, Nuriyelere adalet ve vicdan borcumuz var’

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Baydemir, konuşmasında cezaevlerinde bulunan siyasetçilere, gazetecilere ve 156 gündür açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya değinerek, “Parti Sözcümüz Ayhan Bilgen 92 gündür Silivri Cezaevi’nde rehin tutuluyor. Cezaevi koşullarında da onurlu barış çabasından vazgeçmiyor. Ayhan Bilgen’e, Eş Genel Başkanlarımıza, Grup Başkanvekillerimize, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, kaleminde dolayı şu anda cezaevinde bulunan gazetecilere, Semihlere, Nuriyelere adalet ve vicdan borcumuz var” dedi.

Baydemir, şöyle devam etti:

Selahattin Demirtaş, milyonların gönlünde taht kuran bir siyasi lider. Siz AKP Genel Başkanı Erdoğan, siz dünya lideri olma iddianızı her fırsatta dile getiriyorsunuz. Yüzde 50’nin temsilcisi olduğunu söylüyorsunuz. Nasıl olur da toplumun yüzde 50’sinin desteğini aldığını söyleyen bir lider yüzde 13’ün desteğini alan bir liderden korkar? Siz tarihe muhalefetten korkan lider olarak geçeceksiniz. Siz tarihe seçimle elde edemediği belediyeler, silah zoruyla ele geçiren lider olarak geçeceksiniz.

‘HDP olmasaydı işkencenin üstü örtülecekti’

HDP Sözcüsü, Şemdinli’nin Altınsu (Şapatan) köyünde yurttaşların işkenceyle gözaltına alınmasına ilişkin ise şunları söyledi:

Legal demokratik siyaset neden olmazsa olmaz olduğunun ispatı Şapatan köyünde bir kez daha açığa çıktı. Düşünün, bir gece yarısı halk meydan dayağından geçiyor, şişleniyor, hakaretlere maruz kalıyor. O şehrin valisi sosyal medyada dolaşan fotoğrafların örgüt propagandası olduğunu söylüyor. O propaganda değil işkencenin teşhiridir! Eğer HDP olmasaydı o vahşetin üstü kapatılacaktı. HDP heyetinin çalışmaları sonrası vali çark etti ve bir polisin açığa alındığını ve soruşturmanın başlatıldığını ifade etti.

Onlarca insanın darp edilmesi tek bir polisin suçu mu, hayır kurbanlık koyun seçmişler. Talimatı veren kim, bunu saklamaya çalışan kim? Her kim ki kamu görevlisine “sen görevinin dışına çık, yargılanmayacaksın” diyorsa esas suçlu odur.

Cop, hortum, silah dipçiğiyle köylülere işkence: HDP’den Şemdinli raporu