Ana SayfaDünyaCezayirli kadınlardan bikini engeline karşı başkaldırı

Cezayirli kadınlardan bikini engeline karşı başkaldırı

HABER MERKEZİ – Plajda bikini giymenin ‘geleneklere aykırı’ bulunduğu Cezayir’de kadınlar, bu durumun aşılması için sosyal medya üzerinden örgütlenerek ‘bikinili etkinlik’ düzenledi.

Kuzey Afrika ülkesi olan Cezayir’de bazı çevreler kadınların plaja bikini-mayo ile gelmesine ‘geleneklere aykırı olduğu’ gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Sara isimli bir kadın plaja bikiniyle gitmenin toplumsal açıdan kabul edilmesi için sosyal medya üzerinden kampanya başlattı.

27 yaşındaki Sara’nın başlattığı kampanyaya binlerce kadın destek verdi, Facebook’ta açtığı grubun sayısı ise şimdiden 3 bin 200’ü geçmiş durumda.

Toplumsal baskıya karşı kampanyanın öncüsü olan Sara, “Bikini veya mayoyla yüzmek istismar edilecek veya şoke edici bir durum olarak görülmemeli” diye konuştu.

Gazete Duvar’ın Daily Telegraph’tan aktardığı habere göre Facebook grubunu haziran ayında ailesiyle gittiği plajda sözlü veya fiziksel tacize uğramaktan korkunca açtı.

Grubun üyelerinin Cezayir’in bağımsızlık günü olan 5 Temmuz’da düzenlediği ilk ‘bikinili’ etkinliğe sadece 40 kişi geldi. Ancak üç gün sonra düzenlenen etkinliğin katılımcı sayısı 200’e ulaştı.

“Amacımız toplumu nazikçe değiştirmek”

Sara ‘Provincial’ isimli Cezayir gazetesine yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

Amacımız gürültü çıkarmak veya manşet haber olmak değil. Toplumu nazikçe değiştirmek. Bu da ancak, insanlar hâlâ yasak olduklarını sandıkları bir şeyi görmeye alıştıkça gerçekleştirilebilir.