Ana SayfaGüncelCharlottesville saldırganı neo-Nazi James Alex Fields Jr. kimdir?

Charlottesville saldırganı neo-Nazi James Alex Fields Jr. kimdir?

HABER MERKEZİ – ABD’nin Virginia eyaletinde ırkçıların düzenlediği ‘Sağı Birleştirin’ protestoları sırasında 20 yaşındaki James Alex Fields Jr., Heather Heyer isimli anti-faşist kadını arabayla ezerek öldürmüş, 19 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu. Peki neo-Nazi saldırgan kimdir?

ABD’de Virginia eyaletinin Charlottesville kentinde ‘Sağı Birleştirin’ protestosu için sokaklara çıkan ırkçı gruplarla, bu gruplara karşı sokağa çıkan anti-faşist gruplar arasında çatışmalar yaşanmıştı.

Olayların ardından Virginia Valisi bölgesel olağanüstü hal ilan etmişti.

Bu açıklamaların hemen ardından, James Alex Fields Jr. isimli saldırgan aracını hızla sokakta yürüyen ve ırkçı göstericileri protesto eden karşıt grubun üzerine sürmüş, saldırıda 32 yaşındaki Heather Heyer yaşamını yitirirken, 19 kişi de yaralanmıştı.

YAşananların ardından yakalanan James Alex Fields Jr. gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.

Peki neo-Nazi saldırgan kimdir?

BBC İngilizce’nin haberine göre 20 yaşında olan Fields, Kentucky doğumlu.

Fields’in annesi yerel medyaya ‘oğlunun açıktan radikal görüşleri savunmadığını’ söylese de bu ‘yanlış yola saptırılmış ve hayal kırıklığına uğramış’ genç ile ilgili kanıtlar böyle söylemiyor.

‘Nazilere ilgisi ileri boyuttaydı’

Fields’in eski öğretmeni ‘onun lisedeyken yaptığı araştırma ödevlerinin konularından neo-Nazilere yakın olduğunun gözlemlenebildiğini’ belirtiyor:

Birçok erkek çocuğu Almanlar ve Nazilerle ilgileniyor çünkü İkinci Dünya Savaşı ile ilgileniyor. Fakat James’in ilgisi başka bir boyuttaydı.

Buzfeed’e göre Fields’e ait olan ve şimdi ulaşılamayan Facebook hesabında nazizme referanslar ve ‘Make America Great Again’ (Amerika’yı yeniden harika yap) görseli, saldırıda kullanılan araba ile çekilmiş bir fotoğrafı da vardı.

‘Vanguard America’ya ait kalkan taşıyordu

Buzfeed ayrıca Fields’in saldırıdan birkaç saat önce ırkçıların düzenlediği ‘Sağı Birleştir’ yürüyüşü sırasında antifaşist göstericilere karşı homofobik hakaretler ettiğini gösteren bir videoyu da yayınladı.

Gösteri sırasında (soldan ikinci) Fields’in açık bir şekilde faşist olan ‘Vanguard America’ya ait bir kalkan taşıdığı görülüyor.

Twitter’dan Fields’in üyeleri olduğunu reddeden bir açıklama yapan grubun internet sitesinde ise “Amerika saldırı altında. Eğer şimdiki gibi giderse Beyaz Amerikalılar kendi kurdukları milletin içerisinde azınlık kalacak. Taraf tutma zamanıdır” yazıyor.

Fields, ‘ikinci dereceden cinayet, şeytanca hisle insan yaralama ve bir araçla kaza yaptıktan sonra durmayarak kaçma’ suçlarından yargılanıyor.

Öte yandan Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz, Adalet Bakanlığı’na Fields’in ‘terörizm’den yargılanması talebinde bulundu.

FBI tarafından da Fields hakkında soruşturma açıldı.


Karınca Dış Haberler