Ana SayfaGüncelCHP’den ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne destek: ‘Bu zemin ortak paydamız, dayanışmayı büyütelim’

CHP’den ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne destek: ‘Bu zemin ortak paydamız, dayanışmayı büyütelim’

HABER MERKEZİ – HDP’nin Diyarbakır’ın ardından İstanbul Yoğurtçu Parkı’nda başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ ikinci gününde. Parkta basın açıklaması yapan HDP Milletvekili Mithat Sancar, park etrafındaki polis ablukasına dikkat çekerek, “Bu barikatlar neyi gösteriyor: İktidar korkuyor” dedi. Demokrasi ve adalet talebi olan tüm kesimlere ortak mücadele çağrısında bulunan Sancar, “İlla masalar kurup ittifak pazarlıkları yapmaya gerek yok. Bizler sokaklarda parklarda bu birliği kuracağız. Hiçbir toplum bu kadar adaletsizliği kötülüğü kaldıramaz. Mutlaka bir çıkış bulur” diye konuştu. Öte yandan gün içinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger’in de aralarında olduğu CHP heyetleri vekilleri ziyaret etti. Aksünger polis ablukası için ‘rezalet’ derken, nöbete ziyarette bulunan isimlerden CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ise “Bu zemin bizim ortak paydamızdır. Dayanışmayı büyütmek için çaba içerisinde olacağız” dedi. Nöbeti ayrıca HDP’nin bileşenleri olan siyasi partiler de ziyaret etti.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır’ın ardından İstanbul’da Kadıköy’de bulunan Yoğurtçu başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ ikinci gününde.

Polis ablukasına alınan parkta dün düzenlenen grup toplantısının ardından başlayan nöbette akşam saat 21.00’de vekiller ve desteğe gelenler tarafından ses çıkarma eylemi düzenlendi.

Gece parkta dönüşümlü nöbetler tutuldu ve sabahın ilk ışıkları ile uyanan vekiller, battaniyelerini topladıktan sonra çevreyi temizledi, parkın içinde sabah yürüyüşü gerçekleştirdi.

Saat 11.00’de ise HDP Milletvekili Mithat Sancar nöbetteki vekiller adına basın açıklaması düzenledi.

Konuşmasına nöbetin sürdüğü Yoğutçu Parkı’nda geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait hafriyat kamyonunun ezmesi sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere’yi anarak başlayan Mithat Sancar, “1 yıl geçti, ne yapıldı? Hiçbir işlem yapılmadı çünkü sorumluları koruyor bu yönetim. Zaten mağdurları ezen, suçluları koruyan yönetim ancak birbirlerini kollayarak ayakta kalıyor” dedi.

Açlık grevi eylemlerinin 147. günündeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumlarına da değinen Sancar, “Bu yönetim sadece haksızlık yapmakla kalmıyor aynı zamanda kötülük de yapıyor. Baskı ve zulüm onları tatmin etmiyor. Baskıya ve zulme kötülük ekliyorlar” diye konuştu.

Sancar’ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

İtiraz en meşru hakkımızdır

Kadıköy’de yaşayan değerli kardeşlerimize seslenmek istiyoruz. Evet, sokakları kapattılar, baskı düzeni kurdular ve burada yaşayan insanların hayatını zorlaştırdılar. Üzerine bir de Kadıköylülere sanki bunun sorumlusu bizmişiz gibi bir algı empoze ediyorlar. Hayır, biz bunun sorumlusu değiliz. Biz meşru bir eylem için vicdan ve adalet için toplanıyoruz. Onlar bu meşru hakkı içlerine sindiremedikleri için sizlere de fatura kesiyorlar. Bu haksızlığa, şu güzelim kamusal alanı sizlere kapatan kötülük politikasına itiraz etmenizi bekliyoruz. Ses çıkarın, sokakların bizlere ait olduğunu her fırsatta dile getirin. İtiraz en meşru hakkımızdır ve çok çeşitli yolları vardır. Kadıköy halkı da bunun yollarını bulacaktır.

 İktidar korkuyor

Bu barikatlar neyi gösteriyor: İktidar korkuyor. Neyden korkuyor: suçları, haksızlıkları, kötülükleri çok fazla. Böyle bir yönetim halkın küçücük kıpırdanışından korkar. Hesap soracağını bilir. Biz bu hesabı soracağız. Demokrasiye inanan tüm çevrelerle omuz omuza yürüyeceğiz. İlla masalar kurup ittifak pazarlıkları yapmaya gerek yok. Bizler sokaklarda parklarda bu birliği kuracağız. Hiçbir toplum bu kadar adaletsizliği kötülüğü kaldıramaz. Mutlaka bir çıkış bulur.

Demirtaş Davutoğlu’nu uyarmıştı 

Dereleri sadece büyütmek yetmez, birleştirmek zorundayız. Büyük nehirlere ulaşmak, o nehirleri denizlere ulaştırmak zorundayız. Aksi takdirde iktidarın destekçileri de çürüyecek. Evet mazlumlar ve mağdurlar bir şekilde bu politikaların faturasına maruz bırakılıyor. Ama iktidara yakın olanların çok daha büyük bir bedel ödeyeceklerini hatırlatalım. Onlar adalet duygularını yok ediyorlar. Davutoğlu ve Görmez iki çarpıcı örnektir. Davutoğlu için sevgili Selahattin Demirtaş defalarca uğraştı, “Biz senin özgürleşmen için de uğraşıyoruz” dedi. Ama Davutoğlu dinlemedi, bugün adını duymuyoruz.

Korkanlar barikat kurar, açın barikatları 

Yalan sürekli olunca artık hiç  kimsenin hiçbir şeye inanmayacağı bir ortam üretmek için sürekli yalan söylerler. Gazeteleri sürekli yalan söylüyor. Bizim hakkımızda söyledikleri halk gelmiyor yalanını iki fiskeyle çökertiriz. Açın barikatları, görün bakalım kim gelmiyor. Korkanlar barikat kurar.

Yalana karşı hakikat, zulme ve talana karşı adalet, kötülüğe karşı vicdan. İçeride zulme karşı direnen, rehin alınmış tüm dostlarımız, her yerde zulme direnen arkadaşlarımız hepimiz bir araya geleceğiz ve faşizme giden bu yürüyüşü cesaret yürüyüşüyle durduracağız.

CHP’den destek ziyareti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun da aralarında bulunduğu heyet  nöbetteki vekilleri ziyaret etti.

Ziyarette CHP İl Başkanı Cemal Canpolat ve milletvekili Sezgin Tanrıkulu yaptıkları konuşmalarda dayanışma vurgusu yaptı.

‘Bu zemin ortak paydamızdır, dayanışmayı büyütelim’

Canpolat şöyle konuştu:

Ülkemizin her alanda adalete ve özgürlüğe ne kadar ihtiyaç duyduğunu buraya gelirken bir kez daha görmüş olduk. Adalet talebi bütün yurttaşlarımızın, 80 milyonun ortak talebi haline gelmiştir. Bu zemin bizim ortak paydamızdır. Şiddet olmadan herkes bu talebi ortaklaştıracak ve herkesin ortak talebine dönüşmelidir. Biz her zaman bu dayanışmayı büyütmek için çaba içerisinde olacağız. Ülkemizin geçtiği süreç içerisinde artık kandan, gözyaşı ile bu sorunun çözülmeyeceğini, barış ve özgürlük, dayanışma içerisinde bir çözüm sürecinde girmemiz gerektiği kanısındayız. Onun için bugün bir dayanışma içerisindeyiz. Yanlarında olduğumuzu belirtmek için buradayız.

Tanrıkulu ise şunları söyledi:

Hep şunu ifade ediyorum, zor bir süreçten geçiyoruz. Ama öyle bir süreçten geçiyoruz ki şimdi eski söylediklerimizin hepsi çürüdü. Türkiye tarihinin en zor sürecinden geçiyor. Bugün dayanışmayı burada göstermek için buradayız. Bu zemin bizi birleştirebilir. Bugün buraya gelince gördük ki yurttaşlarımıza bu eziyet kabul edilemez. Bu toplantıya dayanışma gösteren sivil toplum örgütleri partilerin buraya gelmesi mümkün değil. Ama biz bunu büyüteceğiz ve birlikte yürümeye devam edeceğiz.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ve beraberindeki heyetin ziyaretinden

Yine CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ve beraberindeki heyet de nöbete destek ziyaretinde bulundu.

Nöbet tutan HDP’li vekillerle sohbet eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksünger, Yoğurtçu Parkı’nın ablukaya alınmasını “rezalet” olarak değerlendirdi.

Yapılan sohbetlerin ardından CHP heyeti parktan ayrıldı

HDP bileşenlerinden destek ziyareti

Nöbeti ayrıca HDP’nin bileşenleri olan Birleşik Devrimci Parti, Yeşil ve Sol Gelecek Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) de ziyaret etti.

Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü, Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin halkların umudu olduğunu söyledi. Demokrasiye ihtiyacı olan herkesin nöbette yan yana durmasının önemli olduğunu belirten Göllü, şunları ifade etti:

Bütün alanları faşizme karşı direniş alanına çevirmek gerekiyor. Barışı, adaleti ve özgürlüğü büyütmek görevimizdir. Vicdanı olan, adaletten, demokrasiden yana olan herkes çıkıp görevini yerine getirmeli. Bize düşen görev bu mücadeleyi büyütmektir.

Yeşil ve Sol Gelecek Partisi üyesi Yasemin Kipkurt ise, herkes için adalet ve vicdan talebinde bulunduklarını kaydederek, şöyle konuştu:

Adaletsizlik sadece yargı alanında değil her alanda hissedilmektedir. Demokratik siyasetin asıl konusu bütün alanlarda adaletin sağlanmasıdır. Halkın iradesinin içeride tutulması hukuka aykırıdır. Bu karanlık günleri aşabilmenin yolu bir arada durmaktır. Ancak beraber vicdanlarda açılan yaraları tedavi edebiliriz. Biz varız ve bu karanlığa teslim olmayacağız. Adaleti ve barışı bizler kuracağız. Cesareti bulaştıralım, umudu büyütelim diyoruz. Herkes için adalet isteyenlerin adresi Yoğurtçu Parkı’dır.

ESP Genel Başkanı Yardımcısı Fadime Çelebi de, “Park zulüm ve işkenceye dönüşmüş durumda. Bizler milyonlarız, bizler kazanacağız. AKP’nin OHAL’ini, KHK’sini kendi isyan ve direnişimizle yıkacağız. Bugün burası halkımıza kapalı olabilir ama buradan halkımıza çağrımızdır her yeri adalet nöbetleri yerine çevirelim” dedi.

SYKP MYK üyesi Turhan Yıldırım da kısa bir açıklama yaparak, “Vekillerimizin buradaki direnişini diğer alanlara yaymaya çalışacağız. Direnenler mutlaka kazanacaktır” dedi.

Öte yandan saat 19.00’da Kadıköy Kalkedon’dan başlayacak yürüyüş kolu saat 19.45’te emek ve meslek örgütleri (DİSK, KESK, TMMOB, TTB) ile Kadıköy Altıyol’da buluşacak. Buradan da Yoğurtçu Parkı’na yürünecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP Milletvekili Lezgin Botan serbest bırakıldı
Sonraki Haber
YAŞ'ta yeni atamalar: Üç kuvvet komutanı değişti