Ana SayfaGüncelCop, hortum, silah dipçiğiyle köylülere işkence: HDP’den Şemdinli raporu

Cop, hortum, silah dipçiğiyle köylülere işkence: HDP’den Şemdinli raporu

HABER MERKEZİ – Şemdinli’de işkenceyle gözaltına alınan köylülerle görüşen HDP heyeti ön raporunu açıkladı. “İşkence yok” diyen Hakkari Valiliği’ne tepki gösterilen raporda, “36 kişi yaklaşık bir saat boyunca cop, silah dipçiği, paspas sapı, kısa kesilmiş hortum ve demir çubuklarla işkenceye maruz bırakılmış” denildi.

Şemdinli’nin Altınsu (Şapatan) köyündeki işkence olayını incelemek için köye giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Üyesi Özgür Zeydanoğlu ile milletvekilleri Mizgin Irgat ve Nihat Akdoğan gözlemlerini paylaştı.

‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 17’nci gününde Van’da basın toplantısı düzenleyen heyet, hazırladıkları ön rapora dair bilgiler vererek çektikleri fotoğrafları kamuoyuna sundu.

Köydeki işkencenin olmadığını iddia eden Hakkari Valiliği’ne tepki gösteren heyet, yetkilileri köye giderek işkence izlerini kendi gözleri ile görmeye çağırdı.

Zeydanoğlu’nun okuduğu ön rapor şöyle:

2017 yılı içerisinde birkaç kez sokağa çıkma yasağının uygulandığı Şemdinli Şapatan (Altınsu) köyünde tüm sokağa çıkma yasaklarında yapılan ev ve arazi aramalarında hiçbir silah ya da yasadışı bir şey bulunmamasına rağmen güvenlik güçleri bölgede ve köy sınırları içerisinde yaşanan çatışmalarda sürekli köy halkını sorumlu tutarak köy halkı üzerinde baskılarını sürekli hale getirmişlerdir. Köy içerisinde bulunan camilerin minarelerine güvenlik kameraları takılmış, köy halkının köy dışında bulunan bağ ve bahçelerine gitmeleri engellenmiştir. Yine köy sınırları içerisinde bulunan ormanlık alan yıllar içerisinde sistemli bir biçimde yakılarak köy halkı adeta cezalandırılmıştır. Yerel ve genel seçimlerde köy halkının tercihlerinin etkisiyle köy halkı potansiyel tehlike olarak kabul edilmiş, böyle lanse edilmeye çalışılmıştır.

5 Ağustos günüde güvenlik güçleri tarafından operasyon amaçlı köy kırsalına çok sayıda güvenlik gücü konuşlandırılmış aynı günün sonunda ve 6 Ağustos günü saat 01.00 sıralarında Şapatan köyünün merkez mahallerinin üst kısımlarında bir çatışma yaşanmış, daha sonra valilik tarafından yapılan açıklamaya göre bu çatışmada bir özel harekat polisi yaşamını yitirmiş, bir güvenlik görevlisi de yaralanmıştır. BU çatışma sonrasında özel harekat polisleri tarafından özellikle Şapatan köyü Merkez Mahallesi’nde bir çok eve operasyon düzenlenmiş, gece 01.00-01.30 saatleri arasında düzenlenen bu ilk operasyonda çoğunluğu HDP eski yöneticisi ya da üyesi olan 6 kişi darp ve işkence ile gözaltına alınmıştır.

Köyde yapılan bu ilk operasyonda çalınan tüm evlerin kapısı zamanında açıklamasına rağmen kapılar açılır açılmaz, evde bulunan tüm bireylere ağır hakaretlerde bulunulmuş, 90 yaşındaki kadınlardan 6 yaşındaki kız çocuklarına kadar tüm bireyler darp edilmiş, özellikle kadınlara dönük sözlü taciz ve ağır hakaretlerde bulunulmuş. Silah dipçileri ve farklı araçlarla edilmiştir. İlk operasyon sırasında gözaltına alınan 6 kişi bir çok yaraları olmasına rağmen yaklaşık 4 saat merkez cami yakınlarına bekletilmiş, üstlerine basılarak ya da kaba dayaktan geçirilerek işkence edilmiştir.

‘Cop, silah dipçiği, paspas sapı, hortum, demir çubuk…’

Yürütülen bu ilk operasyondan sonra 04.30-07.30 saatleri arasında Şapatan köyü Bêtu ve Meydan Mahallesi’nde yeni operasyonlar yürütülmüş, yapılan bu baskınlarda benzer şekilde bazı evlerin kapıları ve camları kırılmış, baskın yapılan evlerde neredeyse tüm bireyler ağır hakaretlere ve işkenceye maruz kalmıştır. Tüm bu uygulamalar sonucunda yüze yakın kişi dayak ve işkenceden geçirilmesine rağmen toplamda 36 kişi gözaltına alınmıştır. Birçoğu yaraları olmasına rağmen zırhlı araçlarda üst üste yığılarak İlçe Emniyet Müdürlüğü götürülmüş. Emniyet Müdürlüğü girişinde ve daha sonra içerisinde de bu 36 kişi yaklaşık bir saat boyunca cop, silah dipçiği, paspas sapı, kısa kesilmiş hortum ve zaman zaman demir çubuklarla işkenceye maruz bırakılmış, daha sonra ilçe emniyette görevli polislerin müdahalesi ile 36 kişi nezarete alınmış, gözaltında tutulanların nezarete alınması ile işkence son bulmuştur.

Darp raporu verilmedi

Aynı gün gözaltında bulunan 36 kişiden çoğunluğu genç yaşta olan 20 kişi hiçbir işlem yapılmadan ven herhangi bir doktor raporu alınmadan serbest bırakılmış. Serbest bırakılanlardan dayanılmaz ağrıları olan Bünyamin Atahak, Şemdinli Devlet Hastanesi’ne tedavi olmak ve darp raporu almak üzere gitmiş, ancak hastane de görevli olan Elif Ç. Adındaki kadın doktor, raporunda siz Şapatan köyündensiniz siz teröristsiniz diyerek hasta tedavi edilmemiş, hatta polisler aranarak tekrar gözaltına alınması sağlanmıştır. Daha sonra aynı doktora darp raporu almak ve tedavi için gelen diğer mağdurlarda aynı gerekçe ile geri çevrilmiş, ‘Canı yanan can yakar’ denilerek işkence savunulmuştur.

Tüm bu yaşananlar medya ve sosyal medyada görüldükten sonra gözaltında tutulan 16 kişi 7 Ağustos günü öğleden sonra serbest bırakılmış, Cumhuriyet Savcılığı’nın müdahalesi sonucu Devlet Hastanesi’nden kısmen de olsa darp raporu verilmeye başlanmıştır.

Hakkari Valiliği’ne yalanlama

Heyetimizin Şapatan köyüne yaptığı ziyaretten hemen önce alelacele yapılan Hakkari Valiliği açıklamasında, işkence ve hakaret inkar edilmeye çalışılsa da, heyetimizin olaydan 3 gün sonra gerçekleştirdiği ziyarette, aradan geçen zamana rağmen tüm mağdurların bedenlerindeki yara izleri açık bir şekilde görülmektedir. Tüm izler belgelenmiştir. Hatta mağdurların köy meydanında tutulduğu yerlerde kan izleri bile kurumamıştır.

Heyetimizin bir günlük çalışması sırasında mağdurlar ve tanıklar ile yapılan görüşmelerde, ilçede bulunan özel harekat polisinin halka karşı düşmanca tavırlarının yoğunca gözlemlendiği tespit edilmiştir. İlçe merkezinde yakın zamanda zırhlı araçların kasıtlı yaptığı birçok araç kazasının yaşanması ve bir çok hareket olayının gerçekleştiği tanıklar ile toplumda beyan edilmiştir.

Heyetimizin çalışma kapsamında ilçe kaymakamı ve cumhuriyet savcısı ile yapmak istediği görüşmeler, yetkililerin olumsuz tavrı ile gerçekleştirilememiştir. Devlet Hastanesi Başhekimi ile yapmak istediğimiz görüşmede, Başhekim yerinde olmaması nedeniyle, başka bir doktorla yapmış dolayısıyla verimli olmamıştır.

HDP heyeti, hazırladıkları raporun tamamını daha sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu.

‘Şemdinli’de sıkıyönetim koşulları var’

Ön raporun okunmasından sonra ise HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, köydeki gözlemlerine ilişkin şunları söyledi:

Ziyaretlerimiz sonucunda, hastaneye ya da ifadesi alınmaya götürülen 36 kişinin çoğu ile bir araya geldik. Bizlere söyledikleri “bize, burada 1 kişi öldü bunun bedelini biz size ödettireceğiz dediler” oldu.

Ülkenin batısında OHAL süreci işletilirken Şemdinli’de işletilen doğrudan sıkıyönetim koşullarıdır. Sadece 2-3 eve savcılık arama izni olmasına rağmen yüzün üzerinde eve baskın düzenlenmiş. Kim önlerine çıktıysa şiddete, hakarete maruz kalmış. Bunların içerisinde 6 yaşındaki çocuktan tutun 90 yaşındaki ninemize kadar insanlar var.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mülteciler bottan denize atıldı: 55 kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Rakka’da son durum: DSG'nin ilerleyişi devam ediyor, IŞİD’lilerin morali sıfır