Ana SayfaGüncelDemirtaş’tan Erdoğan’a ‘terörist’ davası: HDP’nin her seçmeni için 1 kuruş tazminat istendi

Demirtaş’tan Erdoğan’a ‘terörist’ davası: HDP’nin her seçmeni için 1 kuruş tazminat istendi

HABER MERKEZİ – HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendisi hakkında “terörist” ifadesi kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında 60 bin liralık tazminat davası açtı.

HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, G20 zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında hakkında “terörist” ifadesi kullanan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında tazminat davası açtı.

Demirtaş’ın avukatları Sertaç Buluttekin ve Aygül Demirtaş Gökalp Diyarbakır Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava dilekçesini verdi.

7 Haziran 2015 seçimlerinde Demirtaş’ın Eş Genel Başkanı olduğu HDP’nin 6 milyon 58 bin 489 oy alarak TBMM’de temsil edilen 3’üncü parti olduğu belirtilen dilekçede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Demirtaş ile ilgili yargı ve yargı bağımsızlığına müdahale niteliğinde açıklamalar yaptığı belirtildi.

Dilekçe’de şu ifadeler yer aldı:

Hem müvekkilin kişilik haklarına saldırı, hem yürütme erkinin, yargı erki ve yargı bağımsızlığına müdahale niteliğinde bir açıklama; Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen G 20 zirvesine Türkiye Cumhuriyeti devletini temsilen Cumhurbaşkanı sıfatıyla katılan davalı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilmiştir. Anayasa’ya göre suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar hiç kimse kimsenin suçlu sayılamaz. Davalı Recep Tayyip Erdoğan, mevcut durumda ‘Cumhurbaşkanı’ sıfatıyla Türkiye’nin en etkili ve yetkili kişisi konumundadır. Son Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanlığı makamına verilen ‘Devlet Başkanlığı’ sıfatıyla, Cumhurbaşkanlığı görevini ifa eden davalı Recep Tayyip Erdoğan’ın devlet organları üzerindeki etki ve yetkisi daha da artmıştır. Yüksek yargı mensuplarını belirlemek için verilen atama/seçme yetkileri adalet sistemi üzerinde Cumhurbaşkanının etkisi ve yetkisi çok ciddi oranda artmıştır. Davalının herhangi bir söylemi, devletin organlarında görevli birçok yetkili tarafından emir telakki edilmekteyken; müvekkil için kullandığı beyanların müvekkilin yargılandığı mahkemeleri, müvekkil aleyhine etkileyeceği güçlü bir olasılıktır. Davalının bu açıklamaları ile müvekkilin, hukuk güvenliği ve sahip olduğu adil yargılanma hakkı da davalı tarafından kabul edilemez şekilde, ihlal edilmeye çalışılmaktadır.

Dilekçede Demirtaş ile ilgili “terör suçundan” kesinleşmiş hiçbir mahkumiyet kararı olmadığı da vurgulanarak Erdoğan’ın buna rağmen kullandığı “terörist” ifadesi ile masumiyet karinesini yok sayarak ve  Demirtaş’ın manevi varlığına saldırıda bulunduğu belirtildi.

Dilekçede Erdoğan’dan talep edilen tazminat miktarı olan 60.584,89 TL’nin ise 7 Haziran seçimlerinde HDP’ye oy veren her bir seçmen için 1 kuruştan hesaplanarak belirlendiği belirtildi.