Ana SayfaDünyaDenize atılmışlardı, kurtulan mülteciler anlattı: ‘Bazılarımız çok gençti, yüzme bilmiyordu’

Denize atılmışlardı, kurtulan mülteciler anlattı: ‘Bazılarımız çok gençti, yüzme bilmiyordu’

HABER MERKEZİ – Yemen’den deniz yoluyla geçiş yapmak isteyen botun içerisinde bulunan 120 mülteci geçen hafta bottan dışarı atıldı. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği olay sonrasında hayatta kalanlar ve bottaki mültecilerin yakınları yaşananları anlattı.


Çeviri-Derleme: Tolga Er


Yüzme bilmeyen çocuklar da dahil olmak üzere yüzden fazla mülteci bulundukları bottan Yemen kıyısındaki dalgalı sulara atıldı, 10 Ağustos’ta yaşanan bu olayda en az 50 kişi hayatını kaybetti.

Yaşamını yitirenler, bottan kurtulanlar tarafından defnedildi.

Hayatta kalanlar; silahları olan mürettebatın, botta bulunan 120 kişiyi sahile bırakamayacaklarını belirterek kıyıya bir kilometre kala kendilerini denize atlamaya mecbur bıraktıklarını söyledi.

Guardian’a konuşan Abdirahim Ilmi Aano, yaşananları şöyle anlatıyor:

Daha önce Yemenliler kaçakçıları yakaladıkları için kaçakçılar, kıyıya yaklaşmanın riskli olacağını söyledi. Bize atlamamızı söylediler. Bazı insanlar bağırdı ve daha yakına bırakmaları için kaçakçılara yalvardık, ancak bunu reddettiler ve insanları sopayla dövdüler. Otomatik silahları vardı. İnsanlar tartışmaya girmekten korktu ve denize atladı.

Ne yazık ki çok azımız hayatta kaldı. Bazılarımız çok gençti, yüzme bilmiyordu.

Somali’de üç cocuğunu ve eşini geride bırakan Aano, geri dönemediğini belirtiyor. Şimdi de yine güvenli olmayan yollardan Sudan’a, oradan da Libya’ya geçmeyi planlıyor. Aano, bu yolcuğun 20-25 bin lira arasında tutacağını ifade ediyor.

“Savaştan, susuzluktan ve baskıdan kaçmak için”

Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) verilerine göre Ocak ayından beri 55 bin mülteci, Yemen’e gitmek için Afrika’yı terk etti. Bu mültecilerden 30 binini 18 yaşının altındaki Somaliler ve Etiyopyalılar oluşturuyor. Mültecilerin üçte birinin ise kadın olduğu tahmin ediliyor.

Mültecilerden çoğu, Körfez ülkelerinde daha iyi ekonomik fırsatlar yakalamayı umuyor veya ülkelerindeki susuzluktan, savaştan ve baskıdan kaçmak için Körfez ülkelerinden başka ülkelere geçmeye çalışıyor.

Daha iyi bir hayat yaşayabilmek umuduyla botta bulunan mültecilerden birinin kız kardeşi Suban Abdinor Shukur, yolculuk gecesini ve kardeşinin hayalini ise şöyle anlatıyor:

Ailemiz için tam bir facia. Yemen’e gideceği gece onu ben yolcu ettim… Ailem yoksulluk içinde yaşıyor. Kardeşim de bize yardım etmek istedi. Bize, “Avrupa’ya gidip iyi bir iş bulacağını ve sonrasında eğitim görüp annemize bakacağını” söylüyordu.

Gıda yardımlarının insanlara ulaşmasına izin verilmiyor

Bütün tehlikelere rağmen Yemen halen Afrikalı mülteciler için cazip bir ülke konumunda. Yemen’de herhangi bir merkezi otorite olmadığından ötürü başka ülkelere geçişte sorun yaşanmıyor.

Somali’de bu yıl yaşanan kuraklık 500 bin insanı yerinden etti. Açlık yüzünden daha birçok insan tehlike altında. Somali’nin merkezini ve güneyini kontrol eden El-Kaide bağlantılı Eş-Şebab’ın saldırıları yıl içerisinde giderek daha fazla artış gösterdi.

Bottaki 17 yaşındaki bir mültecinin annesi olan Mumino Dhubow, oğlunun yolculuğu için aileden kalan toprakları sattıklarını ve borç aldıklarını söyledi.

Dhubow, bölgedeki hayatı şöyle anlattı:

Hayat burada çok zor. Savaş var. Her gün insanlar ölüyor. Eş-Şebab, yardım kuruluşlarından gelen gıda yardımının bize ulaşmasına izin vermiyor. Kuraklık yüzünden tarım da yapamıyoruz. O yüzden oğlum hayatta kalmak için tek umudumuzdu. Ondan henüz haber alamadım.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hükümet kamuda zam teklifini açıkladı, sendikalar 'bu teklife kapalıyız' dedi
Sonraki Haber
Charlottesville saldırganı neo-Nazi James Alex Fields Jr. kimdir?