Ana SayfaEkolojiDersim’de orman yangınları: Valilik fotoğraflar ‘asılsız’ demişti, HDP’li vekil görüntüleri paylaştı

Dersim’de orman yangınları: Valilik fotoğraflar ‘asılsız’ demişti, HDP’li vekil görüntüleri paylaştı

HABER MERKEZİ – Dersim’in 4 ilçesinde 9 Temmuz’da başlayan orman yangınları sürüyor. Orman yangınlarıyla ilgili paylaşımların “asılsız” olduğunu iddia eden Tunceli Valisi’ne HDP’li Alican Öncü bölgeden çektiği görüntülerle yanıt verdi.

Dersim’in 4 ilçesinde 9 Temmuz’da başlayan orman yangınları sürüyor.

Ovacık, Nazimiye, Pülümür ve Hozat ilçelerinde devam eden yangınların askeri operasyonlar nedeniyle atılan havan toplarından çıktığı belirtiliyor.

Tunceli Valiliği tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada yangınlarla ilgili sosyal medyada yapılan paylaşımların başka yerlere ait olduğu belirtilmiş ve “haberler asılsız” denilmişti.

Valilik, yangınların orman alt tabakasında bulunan kurumuş otların yanması sonucu oluşan “örtü yangını” olduğunu savunmuş ve sebebinin ise askeri operasyonlar sırasında yaşanan çatışmalar olduğunu kaydetmişti.

Valilik: Fotoğraflar asılsız, kurumuş otlar yanıyor

Valilik açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:

Çeşitli sosyal medya ve basın yayın organlarında çıkan haberlerde “Dersim Yanıyor” başlığı altında asılsız haberlerin yapıldığı ve İlimize ait olmayan yangın fotoğraflarının kullanıldığı görülmüştür. Çıkan haberler ve kullanılan fotoğraflarla ilgili aşağıdaki hususların açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur.

İlimizde son bir ay içerisinde güvenlik güçlerimizce bölücü terör örgütlerine karşı yürütülen mücadele kapsamında, 19 terörist etkisiz hale getirilmiş olup, çok sayıda mühimmat ve patlayıcı madde ele geçirilmiştir.

İlimizde terörist unsurların bulunmasına ve etkisiz hale getirilmesine yönelik çalışmalar azim ve kararlılıkla sürdürülmektedir.

Bu kapsamda İlimiz Hozat-Aliboğazı, Merkez- Kutuderesi ile Munzur Vadisi-Bali Deresi Mevkilerinde son bir hafta içerisinde güvenlik kuvvetlerimizce terör örgütlerine yönelik yürütülen operasyonlar kapsamında şiddetli çatışmalar yaşanmış, çatışmalar sonucu meydana gelen orman yangınları örtü yangını şeklinde olup, orman alt tabakasında bulunan kurumuş otların yanması sonucu meydana gelmiştir. İlimiz Hozat-Aliboğazı mevkiinde meydana gelen orman yangını Orman İşletme Müdürlüğümüz yangın ekipleri tarafından söndürülmüştür.

Merkez- Kutuderesi ile Munzur Vadisi- Bali Deresi Mevkilerinde meydana gelen örtü yangınlarına ise devam eden operasyonlar nedeniyle müdahale edilememiş olup, operasyonlar sonucunda gerekli müdahale yapılacaktır.

HDP’li Öncü’den fotoğraflı yanıt

HDP Milletvekili Alican Öncü ise yangın bölgelerinden fotoğraflar ve görüntüler çekerek Valiliğe yanıt verdi.

Önlü çektiği fotoğraf ve görüntüleri Twitter hesabından şu mesajla paylaştı:

Tunceli Valisi Yangınlar, abartılmış resimler başka yerin diye açıklama yapmış. Şu an bulunduğum Kutudere’de Özlüce (Kuvarik) köyü yanıyor. Burasında bugün Ovacık Yaylagünü köyü Savkan mezrası ormanları.

Öncü’nün paylaştığı fotoğraflar şöyle:

Orman İşletme Müdürü: Yangına müdahalemize izin yok

dihaber’e konuşan Tunceli Orman İşletme Müdürlüğü ise yangın için yurttaşların kendilerini aradığını; fakat Valilik tarafından “Özel Güvenlik Bölgesi” gerekçesiyle yangına müdahale edilmesine izin verilmediğini söyledi.

Ovacık Belediye Başkanı Maçoğlu da görüntü paylaştı

Öte yandan Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’da bölgeden yangın görüntüleri ve fotoğrafları paylaştı.

Maçoğlu fotoğrafları “Yeter artık ,ses olun su olun” mesajıyla yayımladı.