Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Devlet mevsimlik tarım işçilerinin ölümüne göz yumuyor’

‘Devlet mevsimlik tarım işçilerinin ölümüne göz yumuyor’

HABER MERKEZİ – İSİG verilerine göre bu yılın ilk 7 ayında en az 190 tarım işçisi yaşamını yitirdi. İSİG Meclisi’nden Murat Çakır, “Devletin mevsimlik tarım işçilerinin ulaşımını ve barınmasını sağlaması gerektiğini ancak buna göz yumulduğunu” söylüyor.

Mevsimlik tarım işçilerinin özellikle Batı Karadeniz ve Doğu Marmara illerinde çalıştıkları araziye uygun olmayan araçlarla götürülürken yaşanan ölümlü kazalar arka arkaya gelmişti.

Bunun son örneği, Sakarya’da 30’a yakın fındık işçisinin bindirildiği traktörün dereye yuvarlanması sonucu gerçekleşti. Bu olayda 30’a yakın işçiden 7’si traktörün dereye yuvarlanması sonucu hayatını kaybetmiş, 9 işçi de yaralanmıştı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre 2017’nin ilk 7 ayında ise en az 190 tarım işçisi yaşamını yitirmişti.

dihaber’den Muhammet Doğru’ya konuşan İSİG Meclisi’nden Murat Çakır, Sakarya’da yaşamını yitiren işçilerin ölümlerinin kader olmadığını belirterek şunları söyledi:

Devlet sözde 2011 yılında da tarım işçileri ile ilgili bir genelge çıkardı. Bir sürü şey yazıyordu; ama o genelge öylece duruyor. Başbakan Binali Yıldırım da geçen sene açıklamıştı ‘Artık mevsimlik tarım işçileri ölmeyecek. Bunun önlemini alacağız’ diye. Ama Ağustos ayında Sakarya dışında da bölgeden gelen birçok mevsimlik işçi yaşamını yitirdi.

Özellikle tarım işçilerinin ölümlerinin büyük bir bölümünün traktörlerden yola savrulmalardan oluştuğunu aktaran Çakır, şöyle devam etti:

Traktörde insan taşımak yasak olmasına rağmen Sakarya Valisi, ‘Bölgede bu tür şeyler oluyor. Römorka çok binmişler’ diyor. Römorka az binmek ile çok binmek diye bir şey yok.

Devletin mevsimlik tarım işçilerinin ulaşımını ve barınmasını sağlaması gerektiğini ifade eden Çakır, ancak buna göz yumulduğunu ve Türkiye’de işçi ölümlerinin kangrene dönüştüğünü söyledi.

İşçilerin günde sadece 60 liraya çalıştırıldıklarını dile getiren Çakır, bunun da barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlarının ilkel bir sömürü aracı olduğunu belirtti.

Previous post
Merkel'den suçlama: Türkiye Interpol'ü kötüye kullanıyor, uluslararası teşkilatlar suistimal edilmemeli
Next post
Tarsus Cezaevi'nde 12 Eylül uygulaması: IŞİD'liler siyasi tutuklularla aynı koğuşa konuluyor