Ana SayfaDünyaDünyadaki ilk ‘sanal para birimi’: Estcoint

Dünyadaki ilk ‘sanal para birimi’: Estcoint

HABER MERKEZİ – Estonya, internet üzerinden işlem yapmayı sağlayan “Estcoint” adı verilen sanal para birimi uygulamasına geçeceğini açıkladı. Peki, Estonya bu uygulamaya geçen ilk ülke olmayı nasıl sağladı?  

Estonya, internet üzerinden işlem yapmayı sağlayan “Escoint” adlı sanal para birimi uygulamasına geçeceğini açıkladı.

Şimdiye kadar hiçbir ülke, takibi ve denetlenmesi zor bir ortam yarattığı gerekçesiyle internet üzerinden uygulanması düşünülen ve “sanal dünyanın öznelerinin” ödediği bu ‘sanal valuta’ projesine geçmeye cesaret edememişti.

Peki, dünyanın pek çok ülkesinde üzerinde ciddi çalışmalar yapılan “sanal valuta” projesinde Estonya büyük ekonomiler arasından nasıl sıyrıldı?

BBC Türkçe’den Tarık Demirkan imzalı haberde bu sorunun cevabı Estonya’nın “internet cumhuriyeti” olma yolunda attığı adımlarda aranıyor.

Ülkede 3 yıldır “e-residency” uyguluyor. Yani dünyanın farklı ülkelerinden insanlara “dijital vatandaşlık” veriyor.

Estonya’daki ‘Dijital Vatandaşlık’ sistemi

Estonya’dan “dijital oturum” alan insanlar, başka bir ülkede yaşasa bile Estonya’ya adım bile atmadan şirket kurabiliyor ya da başka faaliyetlerde bulunabiliyor.

Bu durumdan elbette Estonya devleti de kendine yarar sağlıyor; çünkü her girişim devlete vergi ödüyor.

An itibariyle 22 bin kişinin dahil olduğu ‘Dijital Vatandaşlık’ için kurulan bu sistemin güvenlik anlamında insanları ikna ettiği düşünülüyor.

Estonya’daki E-residency Dijital Kimlik Platformu’nun Başkanı Kaspar Korjus, ilk etapta sanal para birimi ‘estcoint’ ile bu sistem içinde ödemelere başlanacağını duyurdu.

Estonya’nın dijital vatandaşları hem devlete karşı yükümlülüklerini ve hem de sistem içinde birbirleriyle yapacakları işlemlerin karşılığını Estcoint ile ödeyecekler.

Öte yandan Estonya’da, bir süre sonra Estcoin’in normal ticarette de kullanılabileceği düşünülüyor.