Ana SayfaEkonomiEkonomist Şahinöz: Turizmde düşüş var, 10 günlük tatil kurtarmaz

Ekonomist Şahinöz: Turizmde düşüş var, 10 günlük tatil kurtarmaz

HABER MERKEZİ – Bayram tatilinin 10 güne uzatıldığının açıklamasının ardından değerlendirmelerde bulunan ekonomist Ahmet Şahinöz, alınan kararın, sanayilerin ‘düşük kapasitede’ çalışmasından ötürü ekonomik kayba yol açmayacağını söyledi. Şahinöz, turizm gelirlerinde yaşanan büyük düşüşlerin ise güneyde birçok otelin satılık olmasına yol açtığını ifade etti.

Türkiye’de dış politikada yaşanan gerilimlerin ve ekonomik krizin ardından turizmde bu yaz beklentiler karşılanmadı.

Turizmi canlandırma amacıyla Kurban Bayramı tatili 10 güne çıkarılsa da gelir kaybından ötürü istenen sonucun yakalanamayacağı ifade ediliyor.

Tatilin uzatılma kararını dihaber’e değerlendiren Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ekonomist Ahmet Şahinöz, tatilin uzamasını Turizm otelleri için küçük bir katkı” olarak nitelendirdi.

“Turizm gelirleri azalıyor”

Bayram tatilinin sadece yerli turistlere tatil olanağı sağladığını anımsatan Şahinöz, yerli turistlerin para harcama oranlarının yabancı turistlere oranla daha az olduğunu belirtti.

Türkiye’de turist sayısının arttığını ancak turizm gelirlerinin azaldığını ifade eden Şahinöz, bunun sebebinin kişi başına harcama miktarı 700 küsur dolarlar dan 600 küsur dolarlara düşmesi olduğunu söyledi.

Otellerde doluluk oranı düşük, oteller satılıyor

Ekonomist Şahinöz, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen günlerde turizm ile ilgili sarf ettiği “Antalya’da otellerin doluluk oranının yüzde 80’lere ulaştı” sözlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Şahinöz, turizm acentelerinin o kadar yüksek doluluk oranlarından söz etmediklerini vurgulayarak turizm gelirlerinde çok büyük düşüşler yaşandığını belirtti:

Güneyde her tarafta satılık otellere rastlanıyor. Ortalık günlük güneşlik değil. Yani yüzde 80 oranında bir doluluk oranı olsa dahi, gelirler ancak yüzde 60’lar düzeyinde. Turizm gelirlerinde özellikle yabancı turizm gelirlerinde çok büyük bir düşüş var. Örneğin 2015 yılında bin 100 dolar haftalık turizm paketi, 800 dolara indirilmiş durumda. Yani yüzde 25 oranında bir azalma var.

Ülke ekonomisi açısında 10 günlük tatilinin üç günlük eksi çalışma ile eş değer olduğunu da belirten Şahinöz, sanayinin düşük kapasitede çalışmasından ötürü 10 günlük tatilin ülke üretimi açısından önemli bir kayıp yaratmadığını söyledi.

Previous post
15 yıl boyunca cinsel saldırıya uğrayan iki kardeşten biri avukat olup saldırgan erkeği tutuklattı
Next post
HDP'li vekil Hasankeyf'te kendini zincirledi: 'Neden sesiniz çıkmıyor?'