Ana SayfaGüncelErdoğan ‘gözünü kararttı’: Bedeli ne olursa olsun Afrin’e müdahale ederiz

Erdoğan ‘gözünü kararttı’: Bedeli ne olursa olsun Afrin’e müdahale ederiz

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha Afrin’e operasyon mesajı verdi. “Gözümüzü karartırız” diyen Erdoğan, “Bedeli ne olursa olsun gereken müdahaleyi yaparız” diye konuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir kez daha Demokratik Birlik Partisi (PYD) kontrolündeki Afrin’e operasyon mesajı verdi.

Ürdün dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, ‘gözümüzü karartırız’ diyerek “Bedeli ne olursa olsun gereken müdahaleyi yaparız” diye konuştu.

Hürriyet’ten Hande Fırat’ın haberine göre Erdoğan’ın Afrin konusundaki açıklamaları şu şekilde:

Bizim için Suriye’de halihazırda bir Afrin konusu var. Afrin, aslında PYD’nin şu anda Akdeniz’e açılma projesidir. Biz bu konuda tavrımızın ne olduğunu her zaman açıkça söyledik. Türkiye olarak, Suriye’nin kuzeyinde Akdeniz’e açılacak bir terör koridoruna müsaade etmeyiz. Bedeli ne olursa olsun gereken müdahaleyi yaparız.

Hatırlayın, Fırat Kalkanı Harekâtı bunun için yapılmıştır. Cerablus, Rai, o bölgede Bab’a indiğimiz zaman, 2 bin kilometrekarelik bir alan. Aslında orayı tamamen buradan ayırma projesidir. Fırat Kalkanı Harekâtı’yla bu başarılmıştır. Bu bitti mi? Bitmedi. Afrin konusunda da kararlılığımız aynıdır. Şu anda planladığımız gibi yürüyor. Bitti mi? O da bitmedi. Ne var şimdi? İdlib var. Kararlılığımız da planlarımız da belirlendiği şekilde yürüyor. Detayına, teferruatına girmeyeceğim. Bu olumlu gelişmelerle, olumsuz bazı hesaplar peşinde olanların oyunu da şu anda inşallah bozulmuş durumda.

Afrin’de Türkiye’ye müzahir olan Kürtler var, PYD ile beraber olan Kürtler de var. Aslında Kürt ifadesini kullanırken üzülüyorum. Niye? Zira bizim Kürt kardeşlerimizle herhangi bir meselemiz yok. Nitekim ülkemde benim, bizimle beraber, bizlerle hemhal olan Kürt kardeşlerim var. Kürtleri tamamen PKK safında gibi görmeyi nasıl doğru bulmuyorsak, aynı şey Afrin’deki durum için de geçerli. Bizlerle beraber hareket edebilecek aşiretler var.

Oralarda terörün baskın çıkma ihtimali olursa gözümüzü karartırız. Bunun böyle bilinmesi lazım. Afrin o bakımdan çok önemli bir bölge. Bir taraftan Hatay Türkiye sınırları, öbür taraftan İdlib’e geçiş. Bu bakımdan çok çok önemli. Bizim buralarda en ufak bir esnememiz söz konusu olamaz. Bunları birinci derecede Rusya ile görüştüğümüz gibi İran’la da etraflıca görüştük. Önümüzdeki süreçte de, Dışişleri Bakanımız, hakeza istihbarat ve benzeri kanallar aracılığıyla, karşılıklı gidiş gelişlerle bu konular üzerinde hassasiyetle durmaya devam edeceğiz.

ABD’nin Irak sınırından geçerek kuzey Suriye’ye silah sevkıyatı yaptığı biliniyor. Yapılan sevkıyat belki 1.000 TIR’ı geçti. Bunların içinde tam olarak neler var? Zırhlı araç, bol miktarda mühimmat vesaire var ama detay bilmiyoruz. ABD’liler bize, ‘Bütün bu zırhlı araçların hepsinin seri numaraları bizde mevcut. Biz Rakka operasyonu bittikten sonra bunları tekrar geri alacağız’ diyorlar. Ama ben G-20’de Trump’a (ABD Başkanı Donald Trump), o generallere, hepsine şunu söyledim: ‘Bakın, sizin bu söylediğinizi bize Kuzey Irak için de söylemişlerdi. Ama bakın, şu anda Kuzey Irak’taki PKK’dan, şuradan buradan bizim elimize geçen silahlarda biz ABD’yi görüyoruz, Rusya’yı görüyoruz. Yarın burada da aynı şey olacak. Bize bunları anlatmayın. Siz bu tür şeyleri bizlere parasıyla vermiyorsunuz ama bunlara bedava veriyorsunuz’ dedim. Maalesef şu anda tablo bu, bize düşen tabii ki bunları anlatmaya devam etmektir. Ama onların yaptıkları yanlışlıklar, bizim de artık belli yerlerde işimizi öğrenmeye başlamamıza vesile oldu. Neticede hakikaten bizi iş sahibi, bilgi sahibi yaptılar. Ürün noktasında da üretme kabiliyetine kavuşmamızı sağladılar.

Afrin’e saldırılar

Türkiye Haziran ayı itibariyle Afrin’e saldırıları artırmıştı.

Halk Savunma Güçleri’nin (YPG) Komutanı Sipan Hemo, 5 Temmuz’da yaptığı açıklamada Türkiye’nin son hazırlıklarının ‘savaş ilanı seviyesinde’ olduğunu söylemiş, bu açıklama ise Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş tarafından yalanlanmıştı.

Ancak YPG yaptığı açıklamalarda Afrin ve Kobani’deki köylerin defalarca hedef alındığını bildirmişti.

Öte yandan Türkiye’nin Suriye’de desteklediği ÖSO grupları ile birlikte Afrin civarına 12 karargah kurduğu ve buralara sevkiyat yaptığı da iddia edilmişti.

YPG kaynakları köylere kurulan karargahların olası bir Afrin saldırısında ‘ana üs olarak kullanacağını’ iddia etmişti.

YPG, devamla yaptığı açıklamalarda Afrin’e saldırmaya çalışan ÖSO mensupları ile çatışmalar yaşandığını duyurmuştu.

Ayrıca daha önceki demeçlerinde de birçok kez “Kuzey Suriye’de bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz” diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yer yer sınır ötesi operasyon sinyali vermişti.

Afrin Savunma Konseyi Başkanı Behçet Abdo ise Afrin’e yönelik olası bir operasyon ve saldırılara karşı hazırlıklı olduklarını belirtmiş, saldırılara karşı direneceklerini ve savaşacaklarını vurgulamıştı.

ABD ve Rusya’nın tutumu ne?

Öte yandan Türkiye’nin Afrin’e olası bir operasyonuna ABD karşı çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde de Rusya’nın PYD’yi resmi olarak Astana sürecine dahil etmek istediği gündeme gelmişti. Bu durumun ise Afrin’e operasyon için hazırlanan Türkiye’nin Suriye politikasını bir kez daha ‘zora soktuğu’ belirtiliyor.