Ana SayfaEkoloji‘Faytonlar kaldırılsın’ talebi: ‘Nostaljik’ bahanesine sığınıp atlara işkence etmeyin

‘Faytonlar kaldırılsın’ talebi: ‘Nostaljik’ bahanesine sığınıp atlara işkence etmeyin

HABER MERKEZİ – Antalya’da faytona koşulan bir atın daha aşırı sıcak ve susuzluktan ölmesi üzerine imza kampanyası başlatıldı. Kampanyada ‘nostaljik’ bahanesine sığınılarak atların çalıştırılmasına tepki gösterilirken, belediyenin para cezası ile yetinmesine karşın fayton uygulamasının tamamen kaldırılması isteniyor.

Geçtiğimiz günlerde Antalya’da faytona koşulan bir at, aşırı sıcak ve susuzluktan hayatını kaybetmişti.

Faytoncu ise 14 saati aşkın süre çalıştırıldıktan sonra ölen atı yolun ortasında bırakıp kaçmıştı.

Bunun üzerine hayvanseverler bir kampanya başlatırken, kampanyaya çok sayıda kişi imza verdi.

İmza platformu change.org.tr üzerinden başlatılan kampanyada, 2 Mart 2007 tarihli Antalya Valiliği’nin faytonların kaldırılması ve güçten düşmüş atların çalıştırılmaması gerektiği yönündeki bir yıl içinde tamamlanması gereken kararı hatırlatıldı.

Kampanyada; Cumhuriyet Meydanı’nda yol kenarında ve trafikte zorla tutulan, zarar gören atların ve sahiplerinin gerekli denetimden geçirilmesi, bu zararı verenlere gerekli cezai yaptırımların uygulanması, tüm faytonların kaldırılması ve atların sahiplerinden alınıp güvenli bir ortamda tutulması talep edildi.

Kampanya duyurusunda şu ifadeler yer aldı:

Burada yapılan hayvanlara zulüm ve işkencedir. Bu işkenceye seyirci olan, ses çıkarmayan ve o atlara binip gezintiye çıkan, o hayvanlar acı çekerken orada bulunup bunu görmezden gelen gerek halk ve gerekse o canlıların sahipleri tüm bu insanlık dışı olan her şeyden sorumludur. Bu şiddete en kısa sürede son verilmelidir.

Kısa sürede binlerce imza toplanan kampanyada Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ile Muratpaşa Belediyesi’ne çağrıda bulunuldu.

Kampanyada, ‘nostaljik bir uygulama bahanesinin ardına sığınarak yıllardır göz yumulan bu işkenceye son verilmesi’ istendi.

Belediyenin ‘para cezası’ ile yetinmesine tepki

Başlatılan kampanyaya katılım sürerken Antalya Büyükşehir Belediyesi ise kent merkezinde faytona koşulan atın pazartesi akşam aşırı sıcak ve susuzluktan çatlayarak ölmesine neden olan sahibinin çalışma izninin süresiz iptal edilmesi ve para cezasıyla yetindi.

Belediyenin bu yaptırımı yetersiz görülürken, “Hayvanlar işçi değildir” diyen yurttaşlar faytonların tamamen kaldırılmasını istiyor.

Antalya’daki faytonlar

Antalya’da yaz mevsiminde artan turizm hareketliliğiyle birlikte kent merkezinde turistlerin uğrak merkezlerinden biri olan Kaleiçi’nde 15 atlı fayton, öğle saatlerinde başlayıp gece yarılarına kadar müşteri gezdiriyor.

Atlar, aşırı sıcaklarda aç ve susuz bırakılan ve günde 14 saati aşkın süre çalıştırılıyor ve bu nedenle atlar yaşamını yitiriyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Çocuklar Duymasın'a darbe girişimi soruşturması
Sonraki Haber
Rusya: ABD'nin yaptırımları tamamen ticari savaş