Ana SayfaDünyaFilipinler Başkanı Duterte’den polise: ‘Direnen aptalları vurun, bu bir emirdir’

Filipinler Başkanı Duterte’den polise: ‘Direnen aptalları vurun, bu bir emirdir’

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz hafta Filipinler Bakanı Rodrigo Duterte’nin polise ‘uyuşturucuyla mücadele’ için verdiği neredeyse sınırsız yetki yüzünden 17 yaşındaki Kian Loyd’un suçsuz olduğu halde vurularak öldürülmesi büyük tepki çekmişti. Duterte, olayın ardından ‘özür’ dilemesinden sadece iki gün sonra ‘Polis gözaltına direnen aptalları vurabilir’ açıklamasında bulundu.

Filipinler Başkanı Rodrigo Duterte, ‘uyuşturucu ile savaş’ kapsamında polise insanları vurma konusunda nerdeyse sınırsız yetki vermişti.

Geçtiğimiz hafta 17 yaşındaki üniversite öğrencisi Kian Loyd suçsuz olmasına rağmen ‘şüphe’ üzerine vurularak öldürülmüş, Duterte ‘bu kadarının abartı’ olduğunu söyleyerek ‘özür’ dilemiş fakat dava dosyasına gizlilik getirmişti.

‘Polisler aptalları vursun’

Binlerce insanın katıldığı cenaze törenindeki protestolardan sadece iki gün sonra Duterte, polis yetkilerinin genişletilmesi ile ilgili tekrar bir açıklama yaptı ve ‘Polisler aptalları vursun’ dedi:

Sizin göreviniz gözaltına almaya, tutuklamaya aldığınız insanı zaptetmeyi içeriyor. Eğer gözaltına direnirlerse bu aptalları vurun, bu bir emirdir.

Ne oldu?

Duterte geçtiğimiz yıl Haziran’da seçim kampanyasında söz verdiği ‘uyuşturucu ile savaş’ programını başlattı.

Filipinler Başkanı’nın ‘ölümcül’ emirleri yüzünden binlerce insan öldü.

İnsan hakları örgütleri ve uluslararası kamuoyu Duterte’yi uyarırken, ülke içi muhalefet engelleniyordu.

Fakat 17 yaşındaki öğrencinin ölümü geniş protestolara neden oldu.