Ana SayfaDünyaFüze krizi: BM’den Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar

Füze krizi: BM’den Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, kıtalararası balistik füze denemesi nedeniyle Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulanmasını kabul etti. Çin de yaptırımlar lehine oy kullandı.

Kuzey Kore’nin geçtiğimiz ayın sonlarına doğru kıtalararası balistik füze (ICBM) denemesini gerçekleştirmesi ve ‘Amerika’yı vurabileceğimizi kanıtladık, bu Yankeelere sert bir uyarıdır’ demesinin ardından yaşanan krizde yeni bir gelişme yaşandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, füze programı nedeniyle Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulanmasını kabul etti.

Kabul edilen yeni yaptırımlar, bu ülkeye ihracatı yasaklıyor ve yapılabilecek olan yatırımları da sınırlıyor.

‘En zorlayıcı yaptırımlar’

BBC Türkçe’nin haberine göre ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, karar toplantısı sonrası, “Bunlar bir nesildir herhangi bir ülkeye uygulanan en zorlayıcı yaptırımlar” açıklamasını yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yeni yaptırımların Kuzey Kore’ye maliyetinin 1 milyar dolar olacağını ifade etti.

Çin de yaptırımları destekledi

Kuzey Kore’nin uluslararası alandaki tek müttefiki konumundaki Çin de BM Güvenlik Konseyi’ndeki oturumda yaptırımların lehine oy kullandı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, yaptırımların gerekli olduğunu açıklayarak, “Bizim amacımız tüm tarafları tekrar masaya döndürmek. Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması sonucunun görüşmeler ile gelebileceği kanısındayız” dedi.

Çin ve Rusya’yı Kuzey Kore’ye ekonomik destek sağlamakla suçlayan ABD, Kuzey Kore’ye ‘yeni tedbirler uygulama sözü’ vermişti ve Trump ‘Halledeceğiz’ açıklamasında bulunmuştu.