Ana SayfaDünyaFüze krizinde gerginlik tırmanıyor: Kuzey Kore saldırı planını açıkladı

Füze krizinde gerginlik tırmanıyor: Kuzey Kore saldırı planını açıkladı

HABER MERKEZİ – Kuzey Kore ile ABD arasında başlayan füze krizinde gerginlik giderek büyüyor. Pyongyang yönetimi, ABD’nin Guam Adası’na yapılacak saldırının hazırlıklarının ay ortasında tamamlanacağını duyurdu. Açıklamada, ABD Başkanı’nın sadece ‘mutlak kuvvet’ dilinden anladığı belirtildi.

Kuzey Kore’nin geçtiğimiz ayın sonlarına doğru kıtalararası balistik füze (ICBM) denemesini gerçekleştirmesi ve ‘Amerika’yı vurabileceğimizi kanıtladık, bu Yankeelere sert bir uyarıdır’ demesinin ardından yaşanan krizde gerginlik tırmanıyor.

Son olarak ABD Başkanı Donald Trump’ı sert bir dille eleştiren Kuzey Kore, ABD’nin Pasifik Okyanusu’ndaki Guam Adası’na nükleer saldırı planlarını somutlaştırdı.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, Hwasong-12 tipi orta menzilli dört füzeyi Japonya üzerinden Guam’a fırlatma planlarının ay ortasına kadar hazır olacağını duyurdu. Haberde Devlet Başkanı Kim Jong-un’un vereceği karara göre füzelerin, adanın 30 ile 40 kilometre açığında denize düşeceğine de yer verildi.

ABD askeri üssünün bulunduğu Guam’da 163 bin kişi yaşıyor.

KCNA’nın haberinde ABD Başkanı Donald Trump’ın son açıklamaları ‘saçmalık’ olarak nitelendirildi. Trump ile esaslı diyaloğun mümkün olmadığı ve izandan uzak olan ABD Başkanı’nın sadece ‘mutlak kuvvet’ dilinden anladığı da haberde yer aldı.

Trump: Ateş ve öfkeye hedef olurlar

Kuzey Kore’nin nükleer silahlanma yolunda önemli ilerleme kaydettiğinin ve nükleer başlık geliştirmiş olabileceğinin belirtildiği Japonya tarafından hazırlanan askeri raporun açıklanmasının ardından Amerika Birleşik Devletleri’nden açıklama yapılmıştı.

Her zamankinden daha sert bir dil kullanan ABD Başkanı Donald Trump şu ifadeleri kullanmıştı:

Kuzey Kore ABD’yi artık tehdit etmese, iyi olur. Dünyanın şimdiye kadar tanık olmadığı şekilde ‘ateş ve öfkeye’ hedef olurlar

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson daha sonra gerginliği azaltmaya gayret etmiş ve Kuzey Kore’nin doğrudan tehdit oluşturduğu kanaatini taşımadığını söylemişti.

Devlet Başkanı Kim Jong-un’un diplomatik dilden anlamadığını belirten Tillerson, bu nedenle Trump’ın onun anlayacağı dili kullandığını ifade etmişti.

Çin: ‘Müzakerelere yeniden başlansın’

Trump’tan sonra ABD Savunma Bakanı James Mattis de Kuzey Kore’yi sert bir dille uyararak, ‘komünist Kore’nin ABD ve müttefiklerinin askeri gücüyle boy ölçüşemeyeceğini’ belirtti. Mattis, ‘rejimin ve halkın imhasına yol açabilecek faaliyetlerden sakınılması’ uyarısında bulundu.

Kuzey Kore’nin müttefiki olan Çin ise tarafları itidale davet etti ve anlaşmazlığa siyasi çözüm bulunabilmesi için görüşmelere yeniden başlanmasını önerdi. Kuzey Kore’nin füze ve nükleer silahlanma programına tepki gösteren Pekin yönetimi, taraflara kışkırtıcı ifade ve davranışlardan kaçınma çağrısında bulundu.

Güney Kore: Harekete geçmeye hazırız

Güney Kore ordusu tarafından yapılan açıklamada ise “Kuzey Kore’nin Guam’a saldırı planı Seul’a ve Amerika-Güney Kore ittifakına karşı bir meydan okumadır” denildi.

Ordu yönetimi, “Harekete geçmeye hazırız ancak ordumuz henüz Kuzey’de provokasyona işaret eden, alışılmışın dışında bir hareket fark etmedi” dedi.

Japonya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Kuzey Kore’den Guam’a fırlatılacak bir füzenin Japonya için tehdit oluşturması halinde” vurulacağını açıkladı.

Kuzey Kore’nin nükleer silah ve ABD’yi menzili içine alan balistik füze geliştirme çalışmalarında kısa zamanda ilerleme kaydetmesi ABD ile arasındaki gerginliği tırmandırmış ve iki lider arasındaki söz düellosu bütün dünyada silahlı çatışma endişesinin artmasına neden olmuştu.

Guam Adası

Japon ve Güney Koreli turistler arasında popüler olan Guam Adası’nın nüfusunu 163 bin kişi oluşturuyor.

Guam’a en yakın ABD toprağı ise Hawaii Adası. Hawaii, Guam’a 6 bin 500 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Adanın, ABD toprağı olmasının arkasında ise stratejik bir önem yatıyor. Hiçbir izine gerek duymadan bölgedeki askeri varlığını artırabilen ABD, adada 6 binden fazla asker bulunduruyor.


Bu haberde DW Türkçe’de yer alan haberlerden yararlanılmıştır.