Ana SayfaGüncelGazeteci Türfent tahliye edilmedi: Duruşma 6 saat geç başladı, avukatlar savunma yapmadı

Gazeteci Türfent tahliye edilmedi: Duruşma 6 saat geç başladı, avukatlar savunma yapmadı

HABER MERKEZİ – Yükseova’da sokağa çıkma yasakları döneminde yaptığı haberler nedeniyle 16 ay önce tutuklanan gazeteci Nedim Türfent’in bugün görülen duruşmasında 6 saat gecikmeli başladı. Mahkeme heyetinin Türfent’in bir avukatının dışarı çıkmasını istemesi üzerine avukatlar tepki göstererek savunma yapmadı.

Van’da 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) muhabiri Nedim Türfent hakkında 22.5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan ikinci duruşması bugün 6 saat gecikme ile başladı.

Gazeteci Türfent, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiası ile suçlanıyor.

Gecikme nedeniyle Türfent’in hasta ve yaşlı akrabaları 6 saat boyunca adliye koridorunda bekletildi.

Türfent’in avukatları ile mahkeme heyeti arsında gecikme sebebiyle yaşanan tartışmanın ardından 1’i gizli toplam 11 tanık dinlendi.

Tanıklar arasındaki Devran Bahadır, Nedim Türfent’i tanımadığını ifade etti.

Mahkemenin verdiği ikinci aranın ardından avukatlar ve mahkeme heyeti arasındaki tartışmanın sürmesi üzerine heyet Türfent’in avukatı Harika Günay Karataş’ın salondan çıkmasını istedi.

Heyetin bu talebi üzerine Türfent’in diğer avukatları da tepki göstererek savunma yapmayacaklarını söyledi.

Avukat Karataş, mahkeme heyetinin iddia makamına sorarak duruşmayı ertelemesi gerekirken usülsüz bir şekilde bu kararı kendi başına verdiğini ifade etti.

Gazeteci Nedim Türfent’in duruşması 11 Kasım 2017’de görülecek.

Ne olmuştu?

Gazeteci Nedim Türfent’in de içerisinde bulunduğu araç 12 Mayıs 2016 tarihinde Van girişinde durdurulmuştu. Türfent burada gözaltına alınmıştı.

Türfent, gözaltına alınmadan önce kimi sosyal medya hesaplarında ölüm ile tehdit edilmişti.

İlk etapta Türfent’ten haber alınamazken, kamuoyu baskısı sonucu gazetecinin Yüksekova’ya götürüldüğü açıklanmıştı.

Daha sonra Türfent, “örgüt üyesi olma” iddiasıyla 13 Mayıs’ta tutuklanmıştı.

Türfent’in tutukluluk kararında yaptığı haberler ve gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterilmişti.

Gazeteci Türfent, önce Hakkari Cezaevi’ne daha sonra Van M Tipi Cezaevi’ne ve oradan da Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmişti.

Türfent, 16 aydır tek kişilik hücrede tutuluyordu.