Ana SayfaGüncelGözaltına alınan çocuklar: Polisler ‘Kürtçe ve siyasi şarkı söylerseniz ceza veririz’ dedi

Gözaltına alınan çocuklar: Polisler ‘Kürtçe ve siyasi şarkı söylerseniz ceza veririz’ dedi

HABER MERKEZİ – Van’ın en işlek caddelerinde Kürtçe şarkı söylerken gözaltına alınan çocuklar, sabah ezanına kadar nezarethanede tutulduklarını belirtirken, polislerin kendilerine “Bir daha Kürtçe ve siyasi parça söylemeyin. Eğer bir daha Kürtçe ve siyasi parça söylerseniz size ceza veririz” dediklerini aktardı.

Van’ın en işlek caddelerinden Cumhuriyet Caddesi’nde erbane eşliğinde Kürtçe şarkı söyleyen Ç.A. ve D.K. isimli iki çocuk, 20 Ağustos’ta polislerce gözaltına alınmış ve çocukların, şarkılar karşılığında topladıkları paralara da el konulmuştu.

Sabaha kadar nezarette tutulduklarını belirten iki çocuk, dihaber‘e maruz kaldıkları olayı anlattı.

Gözaltına alınan D.K. olayı şu şekilde anlattı:

Biz akşamüstü Cumhuriyet Caddesi üzerinde erbane çalarak, Kürtçe şarkı söylüyorduk. Biraz erbane çalıp, para topladık. Polisler geldi ve hiçbir şey demeden kolumuza girip bizi polis otosuna götürdüler. Oradan polis karakoluna götürdüler. Bizi nezarete attılar. Kürtçe karışık şarkı söylüyorduk. Polisler bize, “Siyasi parça söylüyorsunuz” dedi. Sabah ezanına kadar nezarette kaldık. İfademizi aldılar, sonrasında bizi Şişli Öğretmen Evi’nin önüne getirip bıraktılar. Polisler bizi bıraktıktan sonra, “Bir daha Kürtçe ve siyasi parça söylemeyin. Eğer bir daha Kürtçe ve siyasi parça söylerseniz size ceza veririz” diye tehdit ettiler.

Gözaltına alınan diğer çocuk Ç.A. ise Cumhuriyet Caddesi’nde Kürtçe şarkılar söylediklerini belirterek, şunları anlattı:

Bir anda polislerin kolumuza girdiğini gördük. Kolumuzu sıkarak polis aracına götürdü. Polis arkadaşımın kırık kolunu sıktığı için kolu ağrıdı. Bizi nezarethaneye attılar. Sabah saatlerinde bizi bıraktılar. Polisler, ‘Bir daha şarkı söylerseniz sizlere ceza veririz. Sizi hapishaneye atarız’ dediler. Biz de korktuk.

Karakolda polisler tarafından sık sık tehdit edildiklerini de söyleyen Ç.A. devamla şunları aktardı:

Daha öncesinde bizi tutan polisler, suratıma tokat attı. Polisler bize başka iş yapın. Ya da hiçbir iş yapmayın evinizde oturun ve sürekli buraya gelmeyin, çalmayın. Sizi hapishaneye atarız. Bir daha ailenizi göremezsiniz’ diye tehdit ettiler. Biz çok güzel şarkı söylüyoruz. Ama bizi sürekli alıp bırakıyorlar. Bu da bizi etkiliyor. Bizi sürekli tehdit ediyorlar. Bizi sabaha doğru serbest bıraktılar ama erbanelerimize el koydular. Eve gidince babama durumu anlattım, o da saat 10.00 gibi karakola gidip erbanelerimizi aldı.