Ana SayfaGüncelHakimden gazeteci Kenan Kırkaya’ya: ‘O zaman ajansını değiştir’

Hakimden gazeteci Kenan Kırkaya’ya: ‘O zaman ajansını değiştir’

HABER MERKEZİ – Ankara’da aralarında HDP Ankara eski İl Eş Başkanı İbrahim Binici ve gazeteci Kenan Kırkaya’nın da bulunduğu demokratik kurum ve kuruluşlarda çalışan 9 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmada tutuklu sanıklar Mehmet Baytekin, İbrahim Binici, Üsküdar Yumuş, Civan Yıldırım ve Ahmet Kaya tahliye edilirken, mahkeme başkanı Kenan Kırkaya’ya ‘DİHA yasal mı?’ diye sordu.

Geçtiğimiz yıl yaşanan bir bombalı saldırı sonrası Süleyman Soylu’nun ‘Siyasi uzantıları hesap verecek’ sözlerinin ardından düzenlenen operasyonlarla gözaltına alınan ve 5’i tutuklu 9 kişinin yargılanmasına Ankara 14. Ağır Mahkemesi’nde başlandı.

Tutuklu sanıklardan HDP Ankara eski İl Eş Başkanı İbrahim Binici, HDP PM üyesi Ahmet Kaya, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara Şube Yöneticisi Civan Yıldırım Bafra T Tipi cezaevinden, KHK ile kapatılan Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Ankara Temsilcisi Mehmet Baytekin Ordu E Tipi Cezaevinden, Tuhad-Fed yöneticisi Üsküdar Yumuş Giresun Cezaevinden SEGBİS yolu ile duruşmaya katılırken, tutuksuz sanıklar Hande Kaya, Gazeteci Kenan Kırkaya, Ramazan Güney ve Hamdusena Yıldırım mahkeme salonunda hazır bulundu.

Kırkaya: Devlet bana nasıl gazetecilik yapacağımı tarif ediyor

Duruşmada savunma yapan gazeteci Kenan Kırkaya, Beşiktaş’ta yaşanan bombalı saldırı sonrası 945 kişinin gözaltına alındığını ve kendisinin de gözaltına alınanlardan biri olduğunu belirterek ‘Bir görüntü oluşturmaya çalıştılar. Ancak bu olayla ilgili ne iddianame de ne de sorguda bize herhangi bir soru sorulmadı’ dedi.

Hazırlanan iddianamede savcılığın kendisi için ‘2010 yılından bu yana DİHA’da sorumlu düzeyde çalışıyor’ sözlerine de itiraz eden Kırkaya, şunları kaydetti:

Ben önce bu bilgiyi düzeltmek istiyorum. Ben 2010 tarihinden değil, 2002 tarihinden beri DİHA’da çalışıyorum. Her düzeyde bu ajansta görev yaptım. Muhabirlik, editörlük, haber şefliği, haber müdürlüğü, temsilcilik… Bu görevi de evrensel gazetecilik kriterleri kapsamında yapmaya çalıştım. Bunu yaptığım için de o tarihten beri düzenli bir şekilde soruşturmaya, gözaltılara, tutuklamalara maruz kaldım. Hakkımda yargılamanın yargılaması bile yapıldı. Bu dosyada bana yöneltilen suçlamaların tamamı daha önce zaten yargılama konusu yapılmıştı.

Hakimden Kırkaya’ya: ‘Ajansını değiştir’

Kırkaya’nın savunma yaptığı sırada sözünü kesen mahkeme başkanı Kırkaya’ya DİHA’yı kastederek ‘Bu ajans yasal mı?’ diye sordu.

Kırkaya’nın mahkeme başkanının sorusuna, DİHA’nın yasalar çerçevesinde kurulduğunu ve devletin vergi mükellefi olduğunu, ancak yine de baskılara maruz kaldığını hatırlatarak cevap vermesi üzerine ise; mahkeme başkanı ‘O zaman sende ajans değiştir’ dedi.

Mahkeme başkanının sözleri üzerine Kırkaya sözlerini şöyle sürdürdü:

Sayın başkan sorun tam da bu, bu yargılamanın neden yapıldığını aslında ifade ettiniz. Burada yargılama konusu yapılan benim eylemlerim veya yaptığım şeyler değil. Bu dosya benim ne yapmam gerektiği üzerine oluşturulmuş. Yani devlet bana nasıl gazetecilik yapacağımı, nasıl haber yazacağımı, nerede durmam gerektiğini tarif ediyor. Bunu yapmadığım için de bu dosyaları oluşturuyor.

Savunmaların ardından mütalaa veren savcı, Kırkaya’nın adli kontrol hükümlerini ihlal ettiği gerekçesi ile tutuklanmasını ve tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamını, adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılanan sanıkların adli kontrol hükümlerinin devam etmesini talep etti.

Mahkeme heyeti ise verdiği kısa aranın ardından açıkladığı kararında tutuklu tüm sanıkların tahliyesine, ayda iki kere olmak üzere imza şartıyla adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına, gazeteci Kenan Kırkaya’nın tutuklanması talebinin reddine, tutuksuz sanıkların ise adli kontrol şartı hükümlerince haftada bir kez imza atmaya devam etmelerine karar vererek duruşmayı 26 Ekim tarihine erteledi.