Ana SayfaEkolojiHasankeyf’in hafızasını diri tutmak için ‘Suyun Ölüm Tarihi’

Hasankeyf’in hafızasını diri tutmak için ‘Suyun Ölüm Tarihi’

HABER MERKEZİ – ‘Suyun Ölüm Tarihi’ isimli belgeselini çekerken Hasankeyf’teki dinamitli yıkımın görüntülerini de kaydeden Ali Ergül, amacının mücadeleye umut vermek ve tarihi hafızayı diri tutmak olduğunu söylüyor.

Batman Hasankeyf’te yapımı süren Ilısu Projesi kapsamında tarihi kentin dinamitlerle patlatılmasına tepkiler sürerken, yıkıma ilişkin yeni görüntüler paylaşılmıştı.

Bu görüntüleri paylaşan belgesel yönetmeni Ali Ergül yıkıma karşı Hasankeyf’in tarihini anlatmak için “Suyun Ölüm Tarihi” adlı bir belgesel çekti.

Belgesel çekimi esnasında yıkıma ait görüntüleri de kaydedip kamuoyu ile paylaşan Ergül, 30 gün boyunca tek başına çektiği belgeselin görüntü alma işlemini sonlandırdı.

Amacının belgeseli 22 Eylül Dünya Hasankeyf Günü’ne kadar bitirmek olduğunu belirten Ergül, belgeselin Hasankeyf’i korumak için mücadele yürütenlere karşı bir motivasyon olacağını söyledi.

dihaber’e konuşan Ergül, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi’nin verdiği mücadelenin bölgeye atanan kayyumlarla engellendiğini vurguladı.

“OHAL’in varlığı çekimleri zorlaştırdı”

Çekimler süresince çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını kaydeden Ali Ergül, OHAL nedeni ile birçok yere giriş yapamadıklarını söyledi:

Baraj bölgesine girişler yasaktı. Barajın iki tarafında karakol var. Kale tarafının da kapalı olması çekimleri imkânsızlaştırdı. İzinler konusunda ret alacağımız için başvuru da yapmadık. Ara ara tacizler oldu. Diyarbakır’daki çekimlerde bir Fransız gazetecinin gözaltına alındığını duyduk. Bu olay bile meselenin ruhu açısından işimizi zorlaştırıyordu. OHAL’in varlığı çekimleri zorluyordu. Deyim yerinde ise fazla göze batmadan çekimi yapıp bitirmeyi hedefledim.

‘Barajla birlikte amaçlanan tarihi hafızayı yok etmek’

Barajla birlikte asıl amaçlananın tarihi hafızayı yok etmek olduğunu savunan Ergül, insanların yerinden edileceğini ve doğal yaşamla bitki örtüsünde değişikler olacağını söyledi.

Ergül, mücadele veren insanların hala Hasankeyf’in sular altında kalacağına inanmadığını ifade ederek belgeseli ile insanlara umut vermeyi ve tarihi hafızayı diri tutmayı amaçladığını kaydetti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'ın 'Bağlantısı çıkarsa şaşırmayın' sözlerine yanıt
Sonraki Haber
Rakka’da son durum: 'Güney cephesi tamam', kentin yüzde 60’ından fazlası DSG kontrolünde