Ana SayfaGüncelHDP, Milli Savunma Bakanı’na işkence ve infaz görüntülerini sordu

HDP, Milli Savunma Bakanı’na işkence ve infaz görüntülerini sordu

ANKARA – HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya yansıyan ve asker üniformalı kişilerin Suriyeli dört kişiye Hatay’ın Yayladağı sınırında fiziksel ve psikolojik işkence uyguladıkları görüntüler ile PKK’li iki kadına ait olduğu belirtilen cenazelere işkence yapılmasına ilişkin görüntüleri Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’ye sordu.

Geçtiğimiz günlerde, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) üniforması giymiş kişilerin Hatay Yayladağı sınırında 4 Suriyeli kişiye fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığı görüntüleri içeren bir video sosyal medyada paylaşılmıştı.

Görüntülerin kamuoyunda tepki yaratması üzerine TSK, ‘8 Temmuz 2017 günü saat 11.00 sularında, Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalanan şahıslara yönelik, hiçbir şekilde kabulü mümkün olmayacak davranışlarda bulunan ilgili personel gözaltına alınmış olup, haklarında derhal her türlü idari ve adli işlem başlatılmıştır’ şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Yine geçtiğimiz günlerde TSK üniforması giymiş kişilerin, bir videoda iki PKK’li kadını infaz ettikleri ve kesik beden uzuvlarını kameraya gösterdikleri görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

Görüntülerin sosyal medyada ve çeşitli gazetelerde haber olarak yer alması üzerine HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin yanıtlaması talebi ile TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu.

Yıldırım tarafından sunulan önergede Canikli’ye şu sorular yöneltildi:

  • İki PKK’li kadının infaz edildiği videoda yer alan, Türkçe konuşan ve TSK üniforması giydiği görülen kişiler hakkında herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?
  • İki PKK’linin kesik organlarının kameraya gösterildiği videoda yer alan, Türkçe konuşan ve TSK üniforması giydiği görülen kişiler hakkında herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?
  • Sosyal medyada paylaşılmadığı halde Bakanlığınıza ulaşan benzeri türde görüntüler var mıdır? Varsa bu görüntüler ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Milli Savunma Bakanı olarak kamuoyunu derinden sarsan bu insanlık dışı ve onur kırıcı görüntüler hakkında ne zaman bir açıklama yapmayı düşünüyorsunuz?
Previous post
Bitmedi, bir bariyer daha: Bariyerlerin ardında yükselen vicdan ve adaletin sesi
Next post
BM'den Kürtçe ve İngilizce Şengal çağrısı: 'Soykırımı tanıyın'