Ana SayfaGüncelHDP’nin ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ İzmir’de: Milyonlarız, bitmeyeceğiz

HDP’nin ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ İzmir’de: Milyonlarız, bitmeyeceğiz

HABER MERKEZİ – HDP, ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni Diyarbakır, İstanbul ve Van’ın ardından İzmir’de başlattı. Polis nöbetin yapılacağı alana ses sistemi sokulmasına izin vermezken, gazetecilerin alana girişini de engelledi. Nöbet alanında düzenlenen grup toplantısında konuşan HDP Sözcüsü Baydemir, “Faşizme karşı omuz omuza; Ermenisi, Süryanisi, Türkü ve Kürdü ile bir olursak başarırız ve başaracağız. Milyonlarız bitmeyeceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ Diyarbakır, İstanbul ve Van’ın ardından İzmir’de başladı.

HDP’li vekiller Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi.

Yürüyüş öncesi kısa bir açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, yola çıkarken tümüyle sivil ve demokratik siyaseti esas aldıklarını söyledi.

Yıldırım, şöyle konuştu:

İzmir’de olduğumuz için mutluyuz. İzmir Türkiye’dir, Türkiye İzmir’dir. İzmir hiçbir zaman genel başkanları, milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarını tutuklayan bir politikaya destek vermedi; kimseye belli bir yaşam tarzı dayatmadı. Kar hırsıyla ekolojik yaşamı talan edenlere destek vermediniz. Bu sebeple hepinizden bir hafta boyunca ziyaretlere açık olan nöbetimize destek vermenizi istiyoruz. Hem haklıyız hem güçlüyüz. Mutlaka kazanacağız.

Buradan nöbet alanı Gündoğdu Meydanı’na yapılacak yürüyüşe ise polis vekillerin dışında kimsenin katılmasına izin vermedi.

HDP’li vekillerin, polis engellemelerine rağmen nöbetin tutulacağı Gündoğdu Meydanı’na kadar sürdü.

Polis nöbet alanına ses sisteminin sokulmasına da izin vermedi. Polisin bariyerlerle çevrildiği alan “sarı basın kartı” bulunmayan gazetecilerin girişleri de engellendi.

Nöbetin ilk günü düzenlenen grup toplantısında HDP Sözcüsü Osman Baydemir konuştu.

Baydemir, Diyarbakır’daki mücadele, İstanbul’daki dayanışma, Van’daki coşkuya ve İzmir’deki direnişle yollarına devam edeceklerini vurguladı. Baydemir konuşmasında açlık grevi eyleminin 160. gününde olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakçayı da selamladı.

Baydemir’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

‘Buradaki bariyerler siyasi darbenin ispatıdır’

Kardeşlerim sadece ve sadece insana değil doğaya da yapılan bir eziyet ve zulüm var. Cudi’de, Dersim’de, Lice’de ormanlar yakıyor, canlılar katlediliyor. Birlikte faşizmi, doğa katliamını durduracağız. İzmir’den çağrıda bulunuyorum gelin siyasi ayağına bu meydandan katkıda bulunalım. Buradaki bariyerler siyasi darbenin ispatıdır.

Kim ne suç işlemişse, kim demokrasiye karşı suç işlemişse yargılansın diyoruz. Darbenin mağduru değil planlayıcısısınız. Her fırsatta çıkıp kumpas olduğu söyleniyor, tamam kumpas da, yıllarca kim onları besledi. Eğer buna terör örgütü diyorsanız neden gazeteciler, vekiller, eş başkanlarımız, siyasetçilerimiz cemaatin savcıları tarafından yargılanıyor? Bir kez daha söylüyorum bu yargının tüm işleri tecelli edecek, adalet gelecek ve ellerindeki her şey onlara delil olacak kullanılacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

‘Bu ülke yönetilemez hale gelmiştir’

Öyle bir siyasi gelenek ki AKP Genel Başkanı Guantanamo’daki insanlık dışı uygulamadan ilham aldığını söylüyor. Cezaevlerindeki tutsaklara badem rengi elbiseler yapılacağı söyleniyor. Sana bu aklı veren badem akıllı bilmiyor mu işkenceden gelen bir gelenektir bu. Sen tek tip elbise uygulaması ile iflas bayrağını çekiyorsun. Ey AKP ve genel başkanı senin teşkilatında iflas var iflas. Bu ülke yönetilemez hale gelmiştir. Adalet ve yargı mekanizmasını partilerden insanlardan öç almak için kullanıyor. Size benzemedik asla ve asla benzemeyeceğiz. Nöbetin en önemli amaçlarından bir tanesi de yaşatmaktır. Yaşam hakkının kendisini zorlamaktır.

‘Milyonlarız, bitmeyeceğiz’

Ant olsun ki yeni çocukların toprağa düşmediği güne kadar vicdan ve adalet arayışımızı, mücadelemizi durdurmayacağız. Zorbalığın kol gezmiş olduğu coğrafyada tek bir partinin vicdanına bırakılmış olamaz. Bu barikat ve tel örgülerin tek bir amacı var o da toplumdan koparmaktır. Bugüne kadar başaramadılarsa bugünden sonra da başaramayacaklar. Faşizm öyle bir zihniyet ki Gülsüm ananın elini kelepçeliyor. Faşizm, üçüncü büyük partinin eş genel başkanlarının yargılanmasıdır. IŞİD’in elini kolunu sallaya sallaya emniyete girip polisin katledilmesine izin vermektir. Faşizme karşı omuz omuza; Ermenisi, Süryanisi, Türkü ve Kürdü ile bir olursak başarırız ve başaracağız. Milyonlarız bitmeyeceğiz.

Enstrümanları parka alınmayan müzisyenler ıslıklarıyla çaldı

Nöbete, polis ablukasına rağmen çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin ziyaretleri devam ediyor.

İzmir Müzisyenler Derneği (İMD) üyeleri enstrümanları ile nöbetteki vekilleri ziyaret etti. Alsancak Gündoğdu Meydanı’na enstrümanları ile girmek isteyen müzisyenler polis engeline takıldı.

Enstrümanlarını polis bariyerlerine bırakan müzisyenler alanda boş su bidonları, poşetlerle ve ıslıklarla ritim tutularak türküler söyledi.

Kocaoğlu’na ziyaret

Nöbet öncesi HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve İzmir milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ile Müslüm Doğan’ın da aralarında olduğu heyet, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti.

Ziyaretin ardından konuşan HDP İzmir İl Eş Başkanı Gülay Gün Bilici, Aziz Kocaoğlu’nun Gündoğdu Meydanı’na dayanışma ziyaretinde bulunacağını söyledi.

Nöbete katılan vekillerin isimleri ise şöyle: Osman Baydemir, Ahmet Yıldırım, Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan, Dilan Direyet Taşdemir, Ayşe Acar Başaran, Mizgin Irgat, Aycan İrmez, Besime Konca, Erdal Ataş, Ali Atalan, Behçet Yıldırım.

 

 

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meteoroloji'den İstanbul için sağanak uyarısı
Sonraki Haber
Kuzey Kore'nin vurmakla tehdit ettiği Guam'da savaş karşıtı gösteri: 'Bomba değil bilgi atın'