Ana SayfaDünyaHiroşima’nın 72. yıldönümü: Japonya dahil 122 ülke nükleer karşıtı anlaşmayı kabul etmiyor

Hiroşima’nın 72. yıldönümü: Japonya dahil 122 ülke nükleer karşıtı anlaşmayı kabul etmiyor

HABER MERKEZİ – 72 yıl önce bugün, ABD Hiroşima’ya atom bombası attı. Bomba yüzünden yaklaşık yüz kırk bin insan hayatını kaybederken, on binlerce insan, hayvan, bitki radyasyondan ciddi şekilde etkilendi. Bugün Hiroşima Barış Anıtı’nda yapılan anma törenine ise Birleşmiş Milletler’in önerdiği ‘nükleer karşıtı anlaşma’yı Japonya dahil 122 ülkenin imzalamaması damga vurdu.

Japonya’nın Hiroşima kentine 72 yıl önce bugün, II. Dünya Savaşı’nın son yılında, ‘Küçük çocuk’ isimli uranyum çekirdekli atom bombası ABD bombardıman aracından kentin 600 metre yükseğinden bırakılarak patlatıldı.

Saldırıda, savaş ve patlamanın var olan bir çok kaydı yok etmesi nedeniyle can kaybı sayısı net olarak bilinmese de yaklaşık 140 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Bunun yanında yeni yeni canlanmaya başlayan Hiroşima ve etkilenen çevre şehirlerde uzun süre topraktan verim alınamadı, radyasyon sebebiyle insanlar, hayvanlar ve bitkilerde on yıllarca ciddi genetik değişiklikler görüldü.

Barış söylemini arttırma çağrısı

Bugün Hiroşima Barış Anıtı Parkı’nda düzenlenen anma törenine, günün ilk ışıklarıyla beraber yaşlı genç birçok Hiroşimalı ile seksen ülkeyi ve Avrupa Birliği’ni temsilen yaklaşık 50 bin insan katıldı.

Japan Times’ın haberine göre törende saldırıda hayatını kaybedenler anıldı ve ‘barış söylemini arttırma’ çağrısı yapıldı.

Japonya da dahil 122 ülke nükleer karşıtı anlaşmayı kabul etmiyor

Nükleer silahı olan ülkeler Fransa, Birleşik Krallık, ABD, Rusya, İsrail, Hindistan ve Pakistan’dan da temsilcilerin katıldığı törene Japonya da dahil olmak üzere 122 Birleşmiş Milletler (BM) üyesinin ‘nükleer karşıtı anlaşma yapmayı’ reddetmesi damgasını vurdu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres şöyle dedi:

Hiroşima’nın barış mesajı ve Hibakushaların kahramanca mücadeleleri dünyaya nükleer silahların sonuçlarının ne kadar harap edici olduğunu hatırlatıyor. Birleşmiş Milletler nükleersiz dünya hayalini sizinle paylaşıyor.

‘Japonya nükleer karşıtı maddeleri anayasasına koymalı’

Japonya’nın nükleer silah üretmeme, elinde bulundurmama ve sınırlarında kullanılmamasını sağlama politikaları bulunuyor fakat bunlar anayasada yer almıyor.

Hiroşima’dan hayatta kalan yaklaşık yüz yetmiş bin Hibakusha’nın çektiği ‘kabul edilemez’ acıları hatırlatan Belediye Başkanı Kazumi Matsui, hükümete ‘nükleeri yasaklayan’ bir anlaşma yapma ve öncesinde anayasada nükleer karşıtı maddelere yer verme çağrısı yaptı.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise törende anlaşma ile ilgili yorum yapmadı fakat “Nükleersiz bir dünya oluşturmanın koşulu nükleer silahı olan ve olmayan ülkelerin konuya katılımı ve uzlaşmasıdır” dedi.

Günün ilerleyen saatlerinde nükleer yasağı anlaşmasının reddedilmesini reddeden yedi yerel Hibakusha grubuyla buluştuktan sonra Abe, anlaşmanın dışarısında kalmalarını dünyanın nükleersiz hale gelmesi için ‘realist bir yaklaşım’ diyerek savundu.

‘Yarım ağızla verilen nükleer karşıtı söylemler hayal kırıklığı’

Törende Hiroşima’da yaşayan ve anne babasını saldırıda kaybeden Masaharu Masuda da vardı.

Yaptığı ziyarette konuşan Masuda, küçükken ablasının yaz-kış yaralarını saklamak için nasıl uzun kollu giydiğini hatırladığından bahsetti.

Masuda, “Japonya hükümetinin nükleer yasak anlaşmasına ‘yarım ağızla’ cevap vermesinin onu hayal kırıklığına uğrattığını ve dünyanın Hiroşima’nın verdiği mesajı unuttuğundan endişelendiğini” söyledi.

İnsanlar eskiden yürekten söylerdi: Başka Hiroşima olmasın! Şimdi ise günden güne daha az duyuyoruz. Japonya’ya ya da diğer devletlere nükleer konusundaki tavırlarını yakın zamanda değiştirecekleri konusunda güvenmiyorum. Birey olarak bizim yapabileceğimiz kendimizi burada, Hiroşima’da ne olduğu konusunda eğitmektir.


Karınca Dış Haberler