Ana SayfaDünyaHong Kong’da denize sızan palm yağı ‘tehlikeli’

Hong Kong’da denize sızan palm yağı ‘tehlikeli’

HABER MERKEZİ – Hong Kong yakınlarında iki geminin çarpışması sonucu sızan palm yağı, 10 plajın kapatılmasına sebep oldu. Yetkililer ‘aslında yenilebilir olan palm yağının okyanustaki toksinlerle karıştığında tehlikeli olabileceği’ görüşünde.

İşlenmiş gıdaların yanında, kullandığımız temizleyiciler ve kozmetik ürünlerinin içeriğindeki ana maddelerden biri, palm (palmiye) yağı.

Geçtiğimiz hafta, uydu verileri ve GPS koordinatları ile yapılan araştırma sonucu Pepsico, Unilever ve Nestlé gibi dünyaca ünlü firmaların, palm yağı elde etmeye çalışırken Endonezya’da yer alan Sumatra’daki yağmur ormanlarının imhasına sebep olduğu ortaya çıkmıştı.

Dün de Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı Hong Kong Özel Yönetimi yakınlarındaki Pearl Nehri’nde iki geminin çarpışması sonucu gemilerden sızan palm yağı kıyılara vurdu.

Fotoğraflar, balıkçılık ve turizm ile geçinen bölgenin sahillerindeki strafor benzeri yığınların neden olduğu kirliliği gözler önüne serdi.

Hükümet ‘beyaz, yağlı bir madde’ dolayısıyla altı plajın kapatıldığını, daha sonra da dört plajın daha kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Yetkililer, “Normal yenilebilen palm yağının okyanustaki toksinleri emdikten sonra tehlikeli etkilere sebep olabileceği” belirtildi.

200’den fazla adaya sahip olan ve güzel plajlarıyla bilinen Hong Kong’da her geçen gün artan deniz kirliliği endişelere sebep oluyor.


Karınca Dış Haberler