Ana SayfaGüncelHrant Dink davasında 4 sanık tahliye edildi

Hrant Dink davasında 4 sanık tahliye edildi

HABER MERKEZİ – AGOS Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin devam eden ve Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma görevlileri ve eski emniyet görevlilerinin yargılandığı 85 sanıklı davanın bugün görülen duruşmasında mahkeme dört sanığın tahliyesine karar verdi. Duruşma 2-3-5 ve 6 Ekim tarihlerine ertelendi.

AGOS Genel Yayın Yönetmeni iken İstanbul’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink cinayetine ilişkin aralarında kamu görevlilerinin de yer aldığı 85 kişinin yargılandığı davanın 55’inci duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dink’in arkadaşları, ailesi ve avukatlarının da katıldığı duruşma, kimlik tespiti ile başladı.

Duruşmaya Ramazan Akyürek, gazeteci Ercan Gün ile jandarma görevlilerinin de aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanık ve 4 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.

Duruşmada taleplere ilişkin mütalaasını açıklayan savcı sanıklardan Birol Ustaoğlu, Murat Bayrak, Atilla Güçlüoğlu ve Yüksel Avan’ın tahliye edilmesini istedi.

Samast’tan Atlilla Güçlüoğlu’na yalanlama

Cumhuriyet Gazetesi’nden Canan Coşkun’un haberine göre dönemin Samsun İl Güvenlik Şube Müdürü Yakup Kurtaran’ın avukatı, Ogün Samast’ın emniyette elinde bayrakla çekilen fotoğrafının görevi kötüye kullanma ile suçu ve suçluyu övme olabileceğini savundu.

Duruşmaya SEGBİS yolu ile katılan ve ifade veren tetikçi Ogün Samast ise Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Atilla Güçlüoğlu’nu yalanladı.

Güçlüoğlu’nun “Sanık Birol Ustaoğlu yanımıza gelerek, ‘Katil zanlısının üzerinde bulunan bayrağı açarak fotoğraf çektirmek istediğini, eğer bayrakla fotoğraf çektirirse cinayete ilişkin her şeyi anlatacağını söylediğini’ belirtti.

Gün: Bin Laden tarafından gelse yine yayınlarım

Tahliye talebinde bulunan FOX TV Haber Müdürü Ercan Gün ise Samast’ın görüntüleri ile ilgili haberinin yaptığı yüzlerce haberden yalnızca biri olduğunu belirtti.

Gün savunmasında, ’24 yıllık gazetecilik hayatımda yüzlerce, binlerce haber yaptım. Yaptığım en değerli haberlerden biriydi. Bu kadar vahim bir konunun aydınlatılması katkıda bulunmak açısından önemliydi. Ekrem Dumanlı veya herhangi bir insan bana bu görüntüyü getirse yine yayınlarım. Usame bin Laden tarafından gelse yine yayınlarım. FETÖ bu görüntüleri çekip yollasa ben yine yayınlarım. Tanımadığım polis şefi yoktur. İyi bir gazeteci olduğum için buradayım. Tek hatam o haberi yaptıktan sonra bir daha bu dosyaya bakmadım. Ben bir gün boyunca Hülya Avşar’ın görüntüsünün peşinde koştuğumu hatırlıyorum. Ben mesleğime, aileme ve çocuğuma dönmek istiyorum’ ifadelerine yer verdi.

Dört sanık hakkında tahliye kararı

İfadelerin ardından mütalaasını açıklayan savcı, sanıklar Birol Ustaoğlu, Murat Bayrak, Atilla Güçlüoğlu ve Yüksel Avan’ın tahliye edilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti taleplerin ardından açıkladığı ara kararında dönemin Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Atilla Güçlüoğlu, Samsun İl Jandarma Komutanlığı Şube Müdürü Yüzbaşı Murat Bayrak, Samsun İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde Astsubay olan sanık Birol Ustaoğlu ve Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme biriminde Astsubay olan Yüksel Avan’ın tahliyelerine karar verdi.

Heyet duruşmayı 2, 3, 4, 5 ve 6 Ekim tarihlerine ertelerken, gelecek duruşmada, sanıklardan Ercan Gün, Hamza Celepoğlu, Muammer Ay, Veysel Şahin ve Okan Şimşek’in savunmaları alınacak.