Ana SayfaGüncelİHD: Gazetecilik ve hak savunuculuğu tutuklanamaz, Murat Çelikkan serbest bırakılsın

İHD: Gazetecilik ve hak savunuculuğu tutuklanamaz, Murat Çelikkan serbest bırakılsın

HABER MERKEZİ – İHD İstanbul Şubesi, kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanıştığı için tutuklanan gazeteci Murat Çelikkan’ın serbest bırakılmasını isteyerek, “Gazetecilik ve insan hakları savunuculuğu tutuklanamaz” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin bir günlük ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ni yaptığı için 1 yıl 6 ay ceza alarak tutuklanan gazeteci yazar Murat Çelikkan’a özgürlük talebiyle yazılı bir açıklama yaptı.

‘Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmanın suç olmadığı aksine ifade ve düşünce özgürlüğünün baskı altına alınarak ihlal edilmesinin suç olduğunun’ belirtildiği açıklamada, “Gazetecilik ve insan hakları savunuculuğu tutuklanamaz. Murat Çelikkan derhal serbest bırakılsın” denildi.

İHD’nin kuruluşunda çalışmış ve 1990 yılına kadar İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyeliği yapmış olan Çelikkan’ın hak temelli gazeteciliğin nadir örneklerinden biri olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Bu gazete ile dayanışmayı hedef haline getiren, dayanışmayı bir günlük ‘Nöbetçi Yayın Yönetmeni’ olarak destekleyen 38 gazeteci, yazar, bilim insanı, sanatçıya açılan davalar ve verilen cezalar ile Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin, Necmiye Alpay ve Aslı Erdoğan’ın ardından Murat Çelikkan’ı da hapishaneye gönderen bir yargı süreci; her aşaması hukuksuz, her aşaması hak ihlali. Bu hukuksuzluk ve hak ihlalleri kabul edilemez. Gazetecilik ve insan hakları savunuculuğu suç değildir. Murat Çelikkan’a özgürlük.


1 yıl 6 ay hapis cezası almıştı: Gazeteci Murat Çelikkan Kırklareli Cezaevi’ne girdi