Ana SayfaGüncel‘İran ve Türkiye yeni planlar peşinde, bazı konularda ortak hareket ediyorlar’

‘İran ve Türkiye yeni planlar peşinde, bazı konularda ortak hareket ediyorlar’

HABER MERKEZİ – İran ve Türkiye’nin son dönemdeki ‘yakınlaşmalarına’ dair bir yazı kaleme alan Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed, iki ülkenin Kuzey Suriye konusunda bir uzlaşma içerisinde olduğu yorumunda bulunarak, “Türkiye ve İran tam bir yarış içinde, fakat bazı konularda da ortak hareket ediyorlar” dedi.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri’nin geçtiğimiz günlerde İran lideri Ayetullah Hamaney’in onayıyla Türkiye’de üst düzey temaslarda bulunması sonrasında, iki ülkenin ‘Kürtlere karşı ittifak arayışında olduğu’ yorumları yapılmıştı.

Öyle ki bu ziyaretin ardından iki ülkenin “PKK’ye yönelik ortak operasyon” olasılığı da gündeme gelmişti.

Ankara ile Tahran arasında ‘soğuk rüzgarlar eserken’ yaşanan son dönemki yakınlaşmaya dair bir değerlendirme de Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed’den geldi.

“Türkiye ve İran arasında uzlaşma var”

Ahmed, Özgürlükçü Demokrasi gazetesi için kaleme aldığı “İran ve Türkiye yeni planlar peşinde” başlıklı yazısında, “Açıkça görülüyor ki; Türkiye ile İran arasında Kuzey Suriye konusunda bir uzlaşma durumu var” değerlendirmesinde bulundu.

İdlib ve Afrin konusunun her iki ülke için de ‘sıcak gündemler’ olduğunu kaydeden Ahmed, “İran bir süre daha İslami gruplara ihtiyaç duyarken, Türkiye’nin ise İdlib ve Azez koridorunu açmaya ihtiyacı var” dedi.

Yazısına Türkiye’nin bir süre önce İran’ın Şii Hilali projesi için ‘çok tehlikeli’ dediğini hatırlatarak devam eden Ahmed, Türkiye’nin Kürtleri ‘bu projeye hizmet etmekle’ suçladığını belirtti.

Ancak Türkiye’nin Rusya’nın her isteğine yanıt vermediğini görmesi üzerine bu sefer de Kuzey Suriye Federasyonu karşısında İran’a yanaştığını söyleyen Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı, şunları ifade etti:

İran, Suriye’de demokratik bir değişimden yana değil, onlar rejimin kalıcılaşması için uğraş içindeler. Zaten kendi meşruiyetlerini Suriye’de rejim üzerinden sağlıyorlar. İki güç üzerinde büyük hesapları var. Biri QSD (Demokratik Suriye Güçleri) diğeri muhalefet adına hareket eden silahlı gruplar. Herkes biliyor ki QSD’ye karşı yapılan planlar dünyadaki birçok güç ve devletin zararıyla sonuçlanıyor. Çünkü QSD karşıtlığı DAİŞ’in (IŞİD) güçlenmesine neden oluyor. Hangi ülke böyle bir plana destek verse kendisi zarar göreceğini biliyor.

Türkiye’nin ise Suriye’deki muhalefet üzerinde etkisini sürdürebilmek için eskisinden farklı bir müzakere sürecine izin vermeyeceğini kaydeden Ahmed, “Muhalefetin kimlik sahibi olması için onların önünde bir tek yol var. O da Türkiye’nin etkisinden kurtulma, ülke içine dönüş ve Kuzey Suriye projesiyle birlikte hareket etmek. Bunun dışında onların bir ağırlığı kalmaz. Türkiye giderek onlardan uzaklaşıyor ve rejime yanaşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Ortak hareket ediyorlar”

Ahmed yazısını ise, “Türkiye ve İran da tam bir yarış içinde, kim öne geçecek kavgası veriyor fakat bazı konularda da ortak hareket ediyorlar” sözleriyle sonlandırdı.

Previous post
'Tutukluluk kararı olmadan cezaevinde': Mahkeme, Demirtaş dosyasını iade etti
Next post
Sudan başkanı bir de özür diledi: Hapisteki hak savunucusu serbest bırakıldı