Ana SayfaManşetIŞİD’den kurtulup Türkiye sınırında bürokrasiye takıldılar: Alıkonulan Ezidi çocuk iki aydır ailesinden ayrı

IŞİD’den kurtulup Türkiye sınırında bürokrasiye takıldılar: Alıkonulan Ezidi çocuk iki aydır ailesinden ayrı

HABER MERKEZİ – Üç yaşındayken ailesi ve üç kardeşi ile birlikte IŞİD tarafından kaçırılıp Telafer’e, bir süre sonra da Rakka’ya götürülen 6 yaşındaki Lazım Ajo, ailesiyle birlikte Türkiye’ye kaçmayı başardı ama esaretleri bitmedi. Ajo, bir süre Türkiye’de yaşadıktan sonra ailesiyle Irak’taki evlerine dönmek isterken Şırnak’ta sınır kapısında ailesinin elinden alınarak Çocuk Esirgeme Kurumu’na gönderildi. Ajo’nun babasının çocuğunu almak için yürüttüğü mücadele ise 2 aya yakın süredir bürokrasi engeline takılmış durumda.


Haber: Çağdaş Kaplan


Ezidi Ajo ailesi tıpkı birçok Ezidi aile gibi 2014 yılında IŞİD tarafından kaçırıldı.

Ajo ailesi önce Telafer’de, bir süre sonra da Rakka’da IŞİD esaretinde tutuldu.

Qasım Avdo Ali Ajo, 4 çocuğunu da alarak kendi imkanlarıyla IŞİD esaretinden Türkiye’ye kaçtı ama bu kez de bürokrasinin engeline takıldı.

Bir süre Türkiye’de kalan Ajo ailesi, Mayıs ayında Irak’taki evlerine dönmek için Şırnak Habur Sınır Kapısı’ndan geçmek istedi.

18 Haziran’da Irak’a geçmek isteyen Ajo ailesinin en küçük ferdi 6 yaşındaki Lazım Ajo’nun Silopi Sınır Kapısı’ndan geçişine Habur Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından izin verilmedi.

Lazım Ajo ailesinden alınarak Şırnak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna teslim edildi.

Aile bir hafta sonra çocuğun akıbetini öğrendi, savcılık DNA istedi

Baba Qasım Avdo Ali Ajo ancak 25 Haziran’da çocuğunun bulunduğu yeri öğrenebildi.

Çocuğunu almak için resmi kurumlara başvuran baba Qasım Avdo Ali Ajo’dan DNA eşleşmesi istedi.

Bunun üzerine Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Adli Tıp Grup Başkanlığı’na 5 Temmuz’da yazı göndererek DNA incelemesi için kan ve kıl örneklerinin Şırnak Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararına istinaden alınmasını istedi.

Ancak Diyarbakır Adli Tıp Grup Başkanlığı kendi birimlerinde DNA incelemesi yapacak imkânları olmadığı için dosyayı Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına iade etti.

54 gündür sonuç yok, konu Meclis’e taşınacak

İlk başvurunun üzerinden 54 gün geçmesine rağmen bürokrasi engelinden dolayı 6 yaşındaki savaş mağduru Ajo ailesine teslim edilmedi.

HDP Milletvekili Ali Atalan da konunun kendisine ulaşmasının ardından yetkililer ile görüşmelere devam etti fakat şimdiye kadar bir sonuç alınamadı.

Atalan’ın konuyu Meclis gündemine taşıyacağı öğrenildi.