Ana SayfaGüncelİstanbul bir hafta ‘Urfa sıcağı’nı yaşayacak: Aşırı nemin ardından yine sel bekleniyor

İstanbul bir hafta ‘Urfa sıcağı’nı yaşayacak: Aşırı nemin ardından yine sel bekleniyor

HABER MERKEZİ – Meteoroloji, önümüzdeki günlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin 5-7 derece üzerinde seyredeceğini belirtirken, nemli ve sıcak havanın soğuk hava katmanıyla karşılaşması durumunda, İstanbul’da 3’üncü sel felaketi yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Türkiye genelinde yüksek nem oranlarıyla birleşen Ağustos sıcakları sürerken, Meteoroloji’den önümüzdeki günlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin 5-7 derece üzerinde seyredeceğine yönelik uyarı geldi.

Tahminlere göre, İstanbul’da hafta sonundan başlayarak sıcaklık değerleri 34-35’i bulacak.

1 hafta boyunca açık ve az bulutlu geçecek hava, aşırı nem nedeniyle daha da bunaltıcı olacak.

Yüzde 94’e kadar ulaşacak nemli hava hissedilen sıcaklıkları 40 derecenin üzerine çıkaracak.

Bu hava şartlarının ise 10-11 Ağustos’a kadar sürmesi bekleniyor.

“Sıcak hava dalgasının ardından İstanbul’da 3’üncü sel felaketi yaşanabilir”

Habertürk’ün aktardığına göre, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse de “Eskilerin söylemiyle eyyam-ı bahur, ağustosun ilk yarısında İstanbul başta olmak üzere tüm yurdu etkisi altına alacak” diyor.

Köse’ye göre nem ile birlikte hissedilen sıcaklık 45 dereceyi bulacak. Öyle ki İstanbul’da hissedilen sıcaklık ile Urfa’daki sıcaklık değeri aynı seviyeye gelmiş olacak.

Sıcağın etkisiyle yüksek oranda buharlaşma olacağını kaydeden Köse, nemli hava dalgasının akabinde yeni bir sel vakası yaşanabileceğine de dikkat çekti:

Nemli ve sıcak havanın soğuk hava katmanıyla karşılaşması durumunda, İstanbul’da 3’üncü sel felaketi yaşanabilir. Sıcak hava dalgasının ardından şiddetli yağış tahmin ediyoruz.

Kritik tarih: 8-9 Ağustos

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek de Türkiye genelinde 8 ve 9 Ağustos tarihinde 1911-2016 arasındaki uç değerlerin görüleceğine dikkat çekti.