Ana SayfaGüncelİzmir’de nöbetin beşinci günü: ‘Bir suçsuzlar ittifakına kuvvetle muhtacız’

İzmir’de nöbetin beşinci günü: ‘Bir suçsuzlar ittifakına kuvvetle muhtacız’

HABER MERKEZİ – HDP’nin İzmir’deki nöbeti beşinci gününde devam ederken, bugünkü açıklamayı yapan partinin İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, nöbet alanındaki ablukayı eleştirdi, ‘şey’ diye hitap ettiği AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’daki seçimlere müdahale ettiğine dikkat çekti. Kürkçü, “Bir suçsuzlar ittifakına kuvvetle muhtacız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), İzmir Gündoğdu Meydanı’ndaki ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ beşinci gününde.

Bugünkü açıklamayı nöbetteki milletvekillerinden Ertuğrul Kürkçü yaptı.

Yaşamını yitiren mevsimlik işçileri anarak konuşmasına başlayan Kürkçü, işçilerin ‘vicdansızlık ve adaletsizliğin kurbanı olarak kendi kentlerinden kalkıp başka kentlere çalışmaya gittiğini’ vurguladı ve ailelere başsağlığı diledi.

Nöbete yönelik polis ablukasını eleştiren Kürkçü, “Onlar bizi buraya hapsettiklerini bizi tecrit ettiklerini sanadursunlar, biz bu duruşumuzla, bu onurlu varoluşumuzla onları kendi vicdansızlıklarına ve adaletsizliklerine hapsettik. Hiç bir zor kullanmaksızın, bir kötü söz bile etmeksizin onları kendi zorbalıklarının kölesi kıldık. Geçmiş olsun” diye konuştu.

“Almanya seçimlerine burunlarını sokuyorlar”

Konuşmasının devamında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın krizin yaşandığı Almanya’daki seçmenlere seslenişini hatırlatan Kürkçü, “Kendi meczup siyasetlerine destek vermediği için Almanya seçimlerine burunlarını sokuyorlar” dedi ve şunları söyledi:

Türkiyelileri Alman müesses nizamı karşısında bir dayanak olarak gördükleri sol partilere değil, kendi kurdukları faşist partiye ya da Alman faşistlerine oy vermeye çağırıyorlar. Böylece Merkel’e de bir ders vereceğini sanan Erdoğan’a akılsız danışmanları 61 milyon seçmenin oy kullandığı Almanya’daki 1,5 milyon civarında Türkiyeli seçmen olduğunu ve bunların sadece yüzde 7’sinin Merkel’in partisine oy verdiğini söylemeyi unutmuş olmalılar. Yani söylediklerinin hiçbir karşılığı yok.

“Almanya’da ve bütün dünyada herkesin alay ettiği bir ‘şey’in uyruğunda yaşamaya mahkum değiliz” diye devam eden Kürkçü, “Bunun için bir suçsuzlar ittifakına kuvvetle muhtacız” dedi.

Kürkçü, “İktidarın, yalanın, talanın içinde yer almayan milyonlar, büyük kentlerin emekçileri, kadınlar, gençler, çiftçiler, Kürdistan halkı, her türlü zulme rağmen ortaklık yolunda ısrar edenler mutlaka yan yana gelecek yolları bulmalıdır” diye konuştu.

Seçimden söz edenin seçim adaletinden söz etmesi gerektiğinin de altını çizen Kürkçü, şunları ifade etti:

Devletin elindeki güçler seçim güvenliğini nasıl sağlayacak. OHAL kalkacak mı? Eşbaşkanlarımız, vekillerimiz hapisten çıkacak mı? 5 bin parti çalışanımız aramızda olacak mı? Bütün bunlar olacaksa seçimden söz edilebilir.

Bunun kolay olmadığını biliyoruz. Erdoğan’ın model aldığı şeyin Guantanamo rejimi değil IŞİD rejimi olduğunu görüyoruz. Guantanamo’da uygulanan rejim ABD’nin kendi topraklarında uygulayamadığı için Küba’da uyguladığı bir rejimdir. Amerikan topraklarında kanun dışıdır. Bizim bu rejimle tanışmamız IŞİD’in Suriye’de tutsak ettiği insan hakları savunucuları, devrimcileri idam ederken Guantanamo’nun bir yankısı olan kırmızı üniformalardan tanıdık.

Şimdi Erdoğan ‘ben size bu üniformalardan giydireceğim’ diyor. Bunu deneyebilirsin. Bunu deneyen pek çok hükümet oldu. Türkiye’nin siyasi tutsakları bu elbiseleri giymezler. Kendilerini küçük düşüren bir hapishane rejimine razı olmazlar.

Karşımızda gözü dönmüş bir siyasi iktidar var. Arkadaşlarımızı yaşam riski içeren mücadelelere sürükleyebilir. Onları bu zulümden, bu saldırıdan korumak için şimdiden harekete geçmemiz lazım. ‘Şimdi mahkum değilim, beni ilgilendirmiyor’ diyemez hiç kimse. Demokratın payına düşen terör suçlusu olmaktır. O badem içinin kurusu koyusuyla herkes yüz yüze. Mutlaka şimdiden mücadeleye dahil olmanız gerekir. FETÖ’cü ya da değil her tutuklunun adil yargılanmaya hakkı var. Aksi ispat edilmediği sürece herkes masumdur. Herkesin kafasında sanık olan Erdoğan’ın o kıyafeti pijama olarak giymesini tavsiye ediyorum.

Cezaevlerindeki bekleyen tek şey bu değil. Tecrit tehdidi de var. Hele bir siyasi tutsak var ki onun sözüyle silahlar bırakıldı. Türkiye’nin bütün kentlerinde insanların güvenlik içinde yaşamaya başladığı Sayın Abdullah Öcalan’ın tecridinden söz ediyoruz. Eğer Sayın Öcalan’ın tecridi biterse kimse badem içi giymez. Başka hiçbir tutsağın kaderinden ayırmayacağımız cezaevleriyle dayanışma için şimdiden kampanyaya mücadeleye ihtiyacımız var.

Tüm kesimleri Adalet ve Vicdan Nöbeti’ne destek vermeye davet eden Kürkçü, “Bizi dayanışmadan mahrum bırakmayın” dedi.

Kemalbay’dan ziyaret

Kürkçü’nün konuşmasının ardından nöbeti HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ziyaret etti.

Kemalbay da nöbete yönelik polis ablukasını eleştirdiği konuşmasında, AKP ve MHP’nin el ele vererek kendilerini halktan koparmaya çalıştığını söyledi ve “Barış ve adalete kavuşana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Nöbetin gün içinde ziyaretlerle devam etmesi bekleniyor.


Vicdan ve Adalet Nöbeti I. gün

Vicdan ve Adalet Nöbeti II. gün

Vicdan ve Adalet Nöbeti III. gün

Vicdan ve Adalet Nöbeti IV. gün


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Faşizme 'en iyi cevap': Almanya'da grafiti sanatçıları Nazi sembollerini sanata dönüştürüyor
Sonraki Haber
Kuzey Suriye Federasyonu'na dair merak edilen sorular ve cevapları