Ana SayfaGüncel“Kadın tutuklular ‘sürüklenmemek’ için saçlarını kazıttı” iddiası

“Kadın tutuklular ‘sürüklenmemek’ için saçlarını kazıttı” iddiası

HABER MERKEZİ – Kötü muamele ve hak ihlalleriyle gündeme gelen Van T Tipi Cezaevi’ndeki kadın tutuklularla görüşen avukat Sevda Aydın, cezaevinde kadınların işkence uygulamalarına maruz bırakıldıklarını söyledi ve tutuklu kadınların ‘saçlarından sürüklenmemek için saçlarını kazıttıklarını’ aktardı.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu Üyesi Avukat Sevda Aydın, kötü muamele ve hak ihlalleriyle gündeme gelen Van T Tipi Cezaevi’nde darp edildiğini iddia eden tutuklu kadınlarla görüştü.

Cezaevinde inceleme yapmak isteyen Van Barosu Cezaevi Komisyonu üyesi avukatlar ise cezaevi yönetimi tarafından izin çıkmadı.

Tutuklu ailelerinin başvurusu üzerine olayın ortaya çıktığını belirten Avukat Sevda Aydın, 30 yakın tutuklunun darp edildiğini söyledi.

Aydın şunları aktardı:

Müvekkillerimizden öğrendiğimiz kadarıyla cezaevi yönetimi kimi keyfi uygulamalarına karşı çıkmaları üzerine olaylar yaşandı. Tüm bunlar önce kadın koğuşunda başlayıp, devamında diğer koğuşlara da sıçramış.

Üst ranzalarda yatan kadın tutuklular darp edilip yerlerde sürüklenerek aşağı indirilmiştir. Tahmini olarak 25-30 kadın tutuklu yaralanmıştır. Bunların içerisinde biri ayağından, biri kolundan diğer biri ise kalp hastasıdır. Bildiğimiz kadarıyla erkeklerden sadece 3 tanesi hastaneye sevk edilirken, kadın tutuklulardan kimsenin sevki yapılmamış. Bir kısmının vücudu, bir kısmının yüzü morluklar içerisinde. Bir kadın tutuklu ise genital bölgesine atılan tekmeden kaynaklı oturmakta güçlük çekiyor. Kadınlar saçlarından sürüklenerek götürüldükleri için tepki olarak saçlarını kazıtmışlar.

Cezaevi müdürü ‘müdahaleyi’ kabul etti

Van Barosu Cezaevi Komisyon Üyesi Avukat Cahit Kutluk da, tutuklu ailelerinden gelen başvuru üzerine cezaevi müdürüyle telefonda görüştüklerini ve daha sonra cezaevine gittiklerini söyledi. Kutluk şunları söyledi:

Baro başkanımızın kendisi cezaevi müdürünü arayıp yaşanalar hakkında bilgi almak istedi. Cezaevi müdürü, cezaevinde aramaların yapıldığını, bazı tutukluların sorun çıkarması üzerine ‘kanunun tanıdığı hak ve yetki çerçevesinde’ müdahale edildiğini söyledi. Tutukluların küçük sıyrıklar aldığını ve hastaneye kaldırıp tedavilerinin yapıldığını, artık hiçbir sorunun kalmadığını da özellikle aktardı bize. Ama biz yine de cezaevine gidip tutuklularla görüşmek istedik. Baro başkanımız da bizimleydi, uzun bir süre bekletilmemize rağmen cezaevi müdürü görüşmeyi kabul etmedi. Darp edilen tutuklular ile görüşmek istedik; ama o da belli ki o gün alınmış bir kararla engellendi.