Ana SayfaDünyaKuzey Kore’nin ABD’yi vurmakla tehdit ettiği Guam neresi, tehlikenin boyutu ne?

Kuzey Kore’nin ABD’yi vurmakla tehdit ettiği Guam neresi, tehlikenin boyutu ne?

HABER MERKEZİ – Kuzey Kore’nin ABD’ye bağlı Guam Adası’nı Ağustos ortasında kesin olarak vuracağını  iddia etmesinin ardından “füze krizinde” gerginlik yükseliyor. Peki, yerel yönetimin ‘olası füzeden korunma kılavuzu’ yayımladığı, Pasifik’te yer alan küçük bir ada olan Guam neresidir ve tehlikenin boyutu nedir?

14 dakika potansiyel katastrofik bir felaketten kaçmak için yeterli mi?

Bu süre, Kuzey Kore’den orta menzilli bir balistik füze atılması durumunda Guam’a varma süresi.

Reuters’ın haberine göre, Pasifik Adası’nda ABD’ye bağlı küçük bir ada olan Guam, yüz altmış üç bin insana ev sahipliği yapıyor.

Perşembe günü Kuzey Kore ‘kesin eylem planını’ açıklayarak ABD’yi  Ağustos ortasında dört füzeyle adayı vuracağını söylemiş, ABD Başkanı Donald Trump ‘askeri müdahale ve misilleme’ düşündüklerini söylemişti.

Ada yönetiminden ‘füze kılavuzu’

ABD’ye bağlı yerel yönetim ise Cuma günü beri adadaki sakinleri füzenin atılması oluşabilecek olası bir radyasyon sızıntısı ve diğer tehlikelere karşı uyaran bir ‘Yakında atılması muhtemel füze tehdidine hazırlanmak’ isimli bir ‘kılavuz’ yayımlayarak okul, ev, ofis ve diğer yerlerde ‘radyasyonu engelleyebilecek dayanıklıkta’ sığınaklar yapılmasını önerdi.

Kılavuzda “eğer ‘saldırı alarmı’ verilirse adalıların en az 24 saat sığınakta kalmaları gerektiği, dışarıda kalanların ise yere yatıp kafalarını koruyarak ‘kör olmamak’ için gelen füzeye bakmaktan kaçınmaları” önerildi.

Ada sakinleri endişeli, yönetim kılavuza rağmen ‘füze atılmaz’ diyor

Ada yetkililerinin bir kısmı ‘kılavuza rağmen’ bir yandan “Kuzey Kore’nin Guam’ı vurma şansının ‘sıfır sıfır sıfır’ olduğu” açıklamasında bulunarak ‘hiçbir şey değişmedi her şey yolunda’ diyor.

Adada yaşayanlar ise son derece endişeli.

Son iki aydır yükselen gerilim sonrasında hedef haline gelen Guam’da ‘artık kendi kaderlerinin kontrollerinden çıktığını’ belirten ada sakinleri ‘bir füze atılması durumunda hiç şansları olmadığı’ görüşünde.

Ada sakinlerinden Mike Benavente, ‘Saldırıya hazırlanmak mı? Eğer füze gelirse hepimiz öleceğiz. Bir insan nasıl füzeye hazırlanır?’ diyor.


Karınca Dış Haberler