Ana SayfaBilim ve TeknolojiMars’a doğru bir adım daha: Uzay aracının bilgisayar sistemleri test edildi

Mars’a doğru bir adım daha: Uzay aracının bilgisayar sistemleri test edildi

HABER MERKEZİ – NASA’nın üzerinde çalıştığı Orion ve SLS uzay araçlarının ‘kalbi ve beyni’ olan bilgisayar sistemlerinin nerdeyse tamamlanmasıyla insanlık Ay’a, Mars’a belki de daha ötesine doğru bir adım daha attı. 2009’da insansız bir biçimde Ay’a gidecek olan araçların 2021’de ‘insanları uzaya taşıması’ bekleniyor.

İnsanlık artık Ay’a, Mars’a ve ötesine seyahat edebilmeye bir adım daha yakın.

2011’de Space Shuttle (Uzay Minibüsü) programını kapattığından beri üretilen en büyük uzay aracı programı olan Orion üzerinde çalışan NASA, aracın içerisine yerleştirilecek bilgisayar sistemlerinin neredeyse tamamlandığını duyurdu.

‘Bilgisayar sistemleri aracın beyni ve kalbi’

NASA adına projeyi yürüten Lockheed Martin (LMT) sözcüsü Gary Napier, deneme testlerinin ‘çok iyi’ gittiğini belirterek “Bu sistemler aracın beyni ve kalbi” dedi.

Önümüzdeki iki ayda NASA, Orion’a daha da çok bilgisayar sistemi ekleyerek ve donanım ile yazılım uyumlarını test etmeye devam edecek.

2021’de insanların uzaya gitmesi planlanıyor

Aynı zamanda NASA, Apollo görevleri kapsamında 1969’da Ay’a da indirdiği ‘Saturn V Rocket’inin büyüklük rekorunu da kırarak dünyadaki en güçlü roket olan Space Launch System’yi (SLS) de geliştiriyor.

NASA’nın ‘İnsanların Ay’a, Mars’a ve belki ötesine gidebilmesi’ için attıkları en önemli iki adımlar olan Orion ve SLS’nin 2019’da insansız bir biçimde Ay’a uçması planlanıyor.

İnsansız yapılan uçuşa astronotlar katılmayacak dahi olsa sistem ‘onlar kapsüldeymiş gibi’ kurularak, aynı zamanda 2021’de yapılması planan insanlı uçuş için deneme yapılmış olacak.

Previous post
Ceylan sularının serinliği… Orası Rakka! - Elend Aydın
Next post
OHAL'de cezaevleri | Gardiyandan tutukluya 'Hepinizi öldüreceğiz' tehdidi